Полицейски синдикати се стягат за стачка, ще блокират АМ "Хемус" в сряда

Политика

02-11-2015, 13:38

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Искат спешна среща с Борисов, реформите щели да затрият МВР

Полицейски синдикати ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, ако бъдат намалени възнагражденията при пенсиониране в МВР. Според предложението за промени в Закона се премахва и възнаграждението за прослужено време.


Пред "Хоризонт" Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" обясни, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират АМ "Хемус", както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната.


"Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, получихме потвърждение от политическия кабинет на госпожа Бъчварова, че ще бъде така, освен това, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска - от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те", обясни Грозев.


От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. "Ако наистина приемем, че този проект ще бъде приет и от Народното събрание в този му вид, това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата", каза синдикалистът.


Национални протести в цялата страна предвиждат синдикалните организации, ако бъдат приети новите предложения за промяна в закона за МВР. Отделно от това, според синдикатите, в сектор "Сигурност" ще има масово напускане на служители.