Борисов: Положих усилия да загубим в Плевен

Политика

02-11-2015, 06:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Иска извинение от Найден Зеленогорски

Искам да помоля партиите да бъдат малко по-толерантни и по-скромни. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Фокус.
„В една толерантна кампания преминаха тези избори. Дефектите в изборния закон се видяха, но се надявам всички политически партии да направят анализ и да преценят дали трябва да се поправят или не. При толкова мащабни избори, с толкова много гласувания няма как да не се получат конфликтни точки”, заяви премиерът.
„Иска ми се кметовете и общинските съветници да си седнат на местата, защото програмните периоди изтичат”, допълни Борисов. По думите му, трябва да се случат добри неща в населените места. „Ние работим с всички, както винаги сме го правили. По-добро от това, което сме сътворили до момента няма как да се получи", коментира Борисов. Той призова победителите от изборите - останалите политически партии, да бъдат по-толерантни.
„Разбрах, че ГЕРБ сме загубили. Даже доста нетолерантно е и не им отива, защото действително за Плевен положих огромни усилия да загубим. Огромни усилия, но го направихме заради толерантността. Искам да ги помоля да бъдат малко по-толерантни и по-скромни. Не мога да си представя и пази Боже да имам пресконференция, в която се хваля с един областен град", заяви Борисов.
„Издигнали сме си кадрите от нула, хората ги харесват и гласуват за тях. Изключение прави Петър Паунов, който е в местна коалиция, но ние сме го подкрепяли. Това е изключение, защото действително той заслужаваше да продължи да работи за доброто на града", каза още Бойко Борисов.
Освен ДПС и ГЕРБ е един от гарантите на българските мюсюлмани
За да запазим държавата стабилна трябва да бъдем по-скромни и смирени. Чудя се как от утре да продължим да сме така стабилни в тази тежка международна обстановка? Ако друг беше лидер на политическа партия с такива резултати представете си какво щеше да бъде. Чудя се от утре как да продължим да сме така силни в тази тежка международна обстановка. Що за изрази са да „изметем”, „премахнем”, „изчегъртаме”? Освен ДПС, и ГЕРБ е един от гарантите на българските мюсюлмани. Трябва да бъдем много толерантни с този етнос", заяви Борисов.
Той подчерта, че няма да търпи да му прехвърлят вини, заради толерантността му, ако ще и етническата.
"С ГЕРБ никой не може да се мери, дори няма шанс. Коя партия може да се похвали с такива експерти като личности, успели хора, доказали се хора? Всеки ден пожелавам на всички успех и дърпам юздите на партията за по-високи резултати", каза още Борисов.
Много ценим БСП, искаме да е силна и тя е, просто нашите кандидати са по-добри
Много ценим БСП, искаме тя да е силна и е. Просто нашите кандидати са по-добри, каза премиерът.
Във връзка с изказване от БСП, Борисов запита: „Кое им е мръсното на изборите?" и добави „Бих цитирал бивш голям социалист – президента Георги Първанов”.
Премиерът обясни, че Първанов го е попитал откъде е намерил толкова качествени кметове. „Те ме подцениха, че нищо не мога да направя и се стигна до този резултат, но той поне призна, че е сгрешил", допълни Борисов. Премиерът запита къде е имало проблеми с изборите. „Къде се сбиха, къде имаше дебати? Имаше тук-там по площадите, малко махленство", каза още Бойко Борисов.
„Резултатите от местните избори показаха, че излъчен от ГЕРБ кандидат има по-добри шансове", допълни той.
Найден Зеленогорски да ми се извини
Найден Зеленогорски да ми се извини. Това каза председателят на ГЕРБ и министър-председател на Република България Бойко Борисов във връзка с изказване на Найден Зеленогорски, че ГЕРБ е купувала гласове в Плевен.
"Ако е вярно да покаже хората, ако не да дойде да ми се извини. Ако стои зад думите си да дойде да ми каже кой е. Откъде накъде ще казва такова нещо?", запита премиерът.
Той подчерта, че ГЕРБ е внесла 6 жалби за купуване на гласове. „Нека да се радват, но с уважение към нашата радост. Направих всичко възможно в Плевен да не спечели ГЕРБ", каза още Борисов.
Ще помоля Цецка Цачева на председателския съвет да събере лидерите на всички партии и да се види кой какво мисли за промяна в изборния кодекс
Ще помоля Цецка Цачева на председателския съвет да събере лидерите на всички партии и да се види кой какво мисли за промяна в изборния кодекс. Избирателният кодекс беше правен по друго време, ЦИК също. Както виждате тези, които ги правиха не реагират по въпроса,защото им е изгодно да казват, че сега управляващите са виновни. С 19 души толкова се брои, написано е ясно в закона. Ако сега, казват, че трябва да се преправи избирателния закон или да се сменя ЦИК, няма да е правилно", заяви Борисов.
"Нека на председателския съвет г-жа Цачева да каже - това са обективни неща, трябва ли така да се прави или не. Ако повечето са „за", ще остане така и ще се мъчим и на другите избори", посочи той.
Във връзка с това дали ще има Персонални промени в ЦИК, Борисов отговори, че самостоятелно ГЕРБ не може да прави промени. По думите му, е необходимо това да се обсъди с останалите политически партии.
Българските мюсюлмани започват да не се плашат от ГЕРБ
"Това, че повече български мюсюлмани започват да не се плашат от ГЕРБ е голяма радост. Това е много важно, защото гарантира етническия модел. Гарантира, че това, където ги плашеха преди време - като дойде ГЕРБ, като дойде Бойко ще ви смени имената, ще бутне джамиите, ще ви изсели - присъствали сте на такива кампании. Ние толерантно работим с двата етноса", заяви Борисов.
„Там, където ДПС са по-силни са спечелили, там, където сме ние, ние сме спечелили. Защо не говорят, когато толкова удобно ни привързват винаги към ДПС, когато ДПС пребият наш кандидат за кмет? Къде беше декларацията на РБ да защитят нашия представител?", подчерта председателят на ГЕРБ. Той обясни, че това, че мълчи не значи, че не забелязва.
"Имаше 7 партии и коалиции. Извинявайте, но от 71 да не си избереш един, който да ти харесва, толкова ли няма?Ако не ти харесва си направи партия, явяваме се на избори и всеки може да го направи", заяви Борисов.
Във връзка с бъдещето на правителството той коментира: „Животът на правителството е като живота на всеки един човек". Борисов обясни, че е вярващ човек и това зависи само от Господ. "Каквото ни е писано", категоричен бе Борисов.
Резултатите от местните избори показват, че действително излъчен от ГЕРБ кандидат има огромни шансове за президент
За мен е по-важно да не съм разединител на нацията, а не обединител. Още не сме отчели местните избори, вие ме питате за президентските. Резултатите от местните избори показват, че действително излъчен от ГЕРБ кандидат има огромни шансове. Ако искате, ще направим и вътрешни избори”, заяви Борисов.
Той посочи, че ако сега каже, че трябва да се преправи избирателният закон, няма да е правилно.
На въпрос дали жена трябва да е президент, Борисов отговори: „Имам и жени, и мъже. Имаме си настоящ президент, да ни е жив и здрав, но ще дойде време, когато ще говоря на тази тема. Не е някак си хубаво от позициите, които има в момента, да ми се предопределят избори. Стабилността, коректността, но и взаимното уважение на взаимна сила и успехи, имат значение. Откакто съм човек, ме питат дали ще ставам президент. Омръзна ми да слушам капацитети и то все на провалили се партии”.
Той коментира още, че не съществува вариант за засилване на правомощията на президентската институция чрез промяна в Конституцията.