Реформаторите внасят в НС предложения за промени в Изборния кодекс до дни

Портфейл

01-11-2015, 13:21

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Нечестната власт не трае дълго, отсече вицепремиер Кунева, гласувайки на втори тур в "Лозенец"

Още в понеделник, вторник Реформаторите внасят в Народното събрание своите предложения за промени в Изборния кодекс, като целта е да не се допускат повече недобре организирани избори и хаос като от първия тур в "Арена Армеец".


Това стана ясно от коментара на вицепремиера и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в отговор на въпрос на News.bg, след като подаде своя глас на балотажа за районен кмет на столичния кв. "Лозенец". Тя призова хората да излязат и да гласуват на втория тур и посочи, че районите в големите градове също са важни и затова трябва да се гласува и за районен кмет.


Кунева е оптимист и сподели, че очаква голяма активност на втория тур. Тя иска гражданите да заявят ясно с вота си, че ги интересува какво става в България. Очаквам тази масова активност да ни даде възможност после да кажем, че ние носим отговорността за това, което виждаме в страната, изтъкна вицепремиерът Кунева.


"Ако избереш, ще бъдеш избран", сподели тя с медиите. Нека да изберем, за да бъдем избрани, така че ние да водим страната си напред, подчерта още тя. Меглена Кунева каза, че е притеснена от постъпилите обезпокоителни сигнали за изборни нарушения и изрази надежда МВР да ги провери сигнал по сигнал.
Хората, по думите й, трябва да са спокойни, че изборите минават честно. Нечестната власт не трае дълго, категорична е Кунева.


Вицепремиерът бе категорична, че се налага промяна в изборното законодателство. Веднага след първия тур младежите на нейната партия, които в по-голямата си част са юристи, са се заели да изготвят промени в изборните правила. Много има какво да се направи, убедена е вицепремиерът. В цяла Европа имало добри примери, които могат да бъдат взети у нас на въоръжение, както тя се изрази. Според нея е нужна решителна промяна.


Не било нормално в този век на технологиите, в който живеем, да се случват неща, на които цяла България стана свидетел в "Арена Армеец". "Ако има политическа воля, повече тази трагикомедия няма да се случва", закани се лидерът на ДБГ. Според нея на тези избори е трябвало да има повече възможности за машинно гласуване.


"Дължим си една организация, за какво говорим, ако не можем да направим организация за едни честни избори", смутена е тя. Що се отнася до правенето на избори, вицепремиерът коментира още: "Това не е ядрена физика. Знаем как трябва да стават нещата."