Хакерската атака към ЦИК е овладяна, била е по-слаба

Политика

01-11-2015, 12:34

Снимка:

©dailypress.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Избирателната активност засега е между 10-12% и продължава да расте

Хакерската атака към ЦИК е овладяна в момента и не мисля, че представлява проблем. Това коментира председателят на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов пред Фокус.


"Аз мисля, че и в момента сайтът на ЦИК е достъпен, работи без проблеми, което ще рече, че атаката очевидно е била по-слаба", посочва проф. Константинов. На въпрос за избирателната активност, той коментира, че тя към момента по негова преценка е между 10-12% и продължава да расте.


"Данни за така наречената активност при нас не постъпват. Това е информация, която ЦИК получава чрез общинските избирателни комисии. По моя оценка е 10-12%. Но тя очевидно ще расте. Вижте, не можем да говорим за активност при положение, че не знаем колко са избирателите в страната.


Има някакви списъци, в които има някакви имена. В момента имената са сравнително почистени, защото в списъците за местни избори са 6 млн. и 400 хил. Няма ги онези 7 милиона имена, което означава, че 600 хиляди фантома са махнати, сега, като махнем още 600 хил., ще получим число близко до истинското”, каза проф. Константинов.


"Има претоварване на сайта на ЦИК, което очевидно е някаква хакерска атака, но засега "Информационно обслужване" се справя" - това коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.


Той обясни, че изборният ден протича нормално. Все още не са обобщени резултатите за избирателната активност в страната.