В Турция започнаха решаващи избори

Свят

01-11-2015, 08:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прогнозите са за повторение на вота от юни, като вероятно четири партии ще имат свои депутати

Започнаха съдбоносните за Турция парламентарни избори, съобщи „Асошиейтед прес”. В страната са открити 175 хиляди избирателни бюра, а право на глас имат 54 милиона души.

Веднага след отваряне на секциите, се забелязва струпване на избиратели. Това потвърждава предварителните прогнози за голяма активност на гласоподавателите. На миналите избори гласуваха над 86% от имащите право на глас, днес прогнозите са процентът да достигне 90.

В предизборната кампания, най-ожесточени бяха схватките между ръководната ПСР и прокюрдската НДП. В обръщение пред медиите лидерът а НДП обяви, че този вот е от изключително значение за страната. Като не спести стряскащата характеристика, че „Гражданите ще избират между демокрация и диктатура“, припомня blitz.bg.

Междувременно в държавата отново бе разпален кюрдския конфликт. Зачестиха кръвопролитните битки между силите на реда и терористите от ПКК. Повече от 140 полицаи и 2400 кюрдски бунтовници бяха убити при взаимните нападения от юли насам. В редица източни окръзи бе обявено частично извънредно положение.

След последните избори от 7 юни тази година в парламента на страната нито една политическа сила нямаше необходимото мнозинство, за да състави правителство. След като не бе постигнато съгласие за управляваща коалиция, се стигна до днешните предсрочни избори.

Сега прогнозите са за повторение на вота от юни, като вероятно четири партии ще имат свои депутати. Въпросът е в съотношението на силите и възможността между две или повече от тях да се състави коалиционно правителство.