Филип Златанов е виновен, но няма да лежи в затвора

Крими

31-10-2015, 09:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ВКС отмени ефективната му присъда от 3.5 години и я замени с 3-годишна условна

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси е виновен, но няма да лежи в затвора, защото е извършил престъпление по служба без тежки последици. Това става ясно от окончателната присъда на Върховния касационен съд, който отмени ефективната му присъда от 3.5 години и я замени с 3-годишна условна, пише в. "Сега". Златанов все пак няма да може да заема ръководна длъжност пет години.

Бившият шеф на комисията е признат за виновен, че не е качил в интернет две решения - за прекратяване на производство за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за установяване на конфликт на бившия зам.-шеф на финансовия регулатор и бивш президентски съветник Димана Ранкова. В първия случай Златанов е прикрил държавния глава, за да не стане известно, че срещу него има сигнал, а във втория е попречил на Ранкова да обжалва решението и това й е попречи да заеме висока длъжност в БНБ. Ранкова отдавна събори решението на комисията в съда и сега води дело за обезщетение.

Според върховните съдии, които са напълно съгласни с доводите на прокуратурата, заради тези два случая Златанов не бива да лежи в затвора. "Поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения чрез намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция", пишат съдиите Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Галина Захарова.

Срещу Златанов няма второ дело за инициалите в тефтерчетата му, за които прокуратурата твърдеше, че доказват изпълнението на политически поръчки.