ЦИК: Сидеров е нарушил закона с неправомерна агитация

Политика

30-10-2015, 12:35

Снимка:

©btvnovinite

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Председателят на СЕМ Георги Лозанов подаде сигнал, заради изявления на атакиста в тв студио

ЦИК реши, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е извършил нарушения в изборния ден, публикува решението си Централната избирателна комисия. След съставянето на акта за нарушение и връчването му, документът ще се изпрати на управителя на област София за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.


Комисията бе сезирана от сигнал, подаден от председателя на СЕМ Георги Лозанов, за неправомерна агитация от Сидеров в изборния ден. Лидерът на партията е заявил в телевизионно предаване, че няма да спазва никакви правила на изборния ден, след което е призовал "хората да подкрепят и да свалят от власт престъпната герберска клика". Централната избирателна комисия смята, че Волен Сидеров е накърнил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.


Наказанието му се основава на нарушение на чл. 183 ал. 4: "Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите".


И чл. 182 (4), според който: "Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден".