Президентът лично е сезирал ДАНС за хакерските атаки в изборния ден

Не бяха случайни, те са нов Костинброд и аз няма да забравя този казус, каза Плевнелиев

Лично съм сезирал Държавната агенция за национална сигурност в деня на изборите и референдума. Това заяви президентът на брифинг по повод резултатите от референдума за електронно гласуване. "Аз няма да забравя този казус", закани се той. "Очаквам обяснение", категоричен бе държавният глава.


Атаките не бяха случайни, те са нов Констинброд, заяви Плевнелиев. Според него тяхната цел е да внушат на гражданите, че електронното гласуване няма да успее. "Поставил съм задача да се узнае кой стои зад тези атаки, както и кой от Централната избирателна комисия е давал инструкции избирателите да не получават бюлетини за референдума. Освен това президентът обяви, че референдумът за електронно гласуване е напълно успешен, след като за него са гласували 1 милион и 800 хил. избиратели.


Конституционни съдии и депутати в деня на вота се обаждали на Росен Плевнелиев, за да му кажат, че се налагало два пъти да ходят до тъмната стаичка и да искат бюлетина за вота.


Това е единственото гласуване за 25 години, в което не личат политически пристрастия, каза още държавният глава. За електронното са дали своя вот, както представители на управляващи партии, така и членове на опозиционни - БСП и ДПС. Президентът изрази своята надежда, че Народното събрание ще подкрепи волята на тези, 1,8 млн. души за електронно гласуване. Ако това бъде пренебрегнато, политическите сили ще направят голяма грешка, каза президентът. Той подчерта, че сред гласовете, подкрепили референдума, няма купен или корпоративен вот. Хората са гласували за повече демокрация, а не за това някой да спечели престижен пост.


"Гражданите искат днес да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата", заяви държавният глава. Той остро критикува противоправното поведение на някои политици. "Този референдум не бе на президента, нито на група граждани, които искат да се въведе електронното гласуване", смята Плевнелиев.


"Демокрацията не се измерва с цифри и факти, тя не се измерва и с проценти", подчерта президентът. Нямало купен, корпоративен и манипулиран вот в референдума. Това са истински гласове на хора, които обичат държавата си, смята Плевнелиев. В НС трябвало да имат предвид това като гледат допитването. Депутатите трябвало да осъзнаят историческата отговорност, с която са натоварени при разглеждане на референдума. Щяло да стане ясно кой иска да чуе хората и кой иска задкулисно да определя дневния ред на обществото.