Правителството гласува бюджетните закони

Политика

30-10-2015, 07:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Повече пари ще има за здравеопазване, образование, отбрана и сигурност

Бюджетните закони за догодина ще бъдат гласувани на извънредно заседание на кабинета. Днес изтича срокът, в който те трябва да бъдат внесени в парламента, съобщи БНР.

Догодина ще има повече пари за заплати в част от министерствата и техните структури - например приходните агенции и за социалните работници. В същото време ще се промени начинът на формиране на заплатите на магистратите, което предизвика острата им реакция. По сектори - повече пари ще има за образование и здравеопазване, както и за отбрана и сигурност.

Въпреки че тази година ще завърши с по-голям от очаквания дефицит, финансовото министерство прогнозира догодина той да бъде свит до 2 % от брутния вътрешен продукт. Дупката в хазната отново ще бъде финансирана през нов дълг, като догодина може да вземем максимум 5,3 млрд. лева нови заеми. Икономиката ни трябва да отбележи ръст с 2,1 на сто.

Вчера бюджетът за догодина, през който се прави актуализация и на тазгодишната финансова рамка, бе разгледан от социалните партньори. Парите за НЗОК и общественото осигуряване също бяха коментирани в тристранния съвет.