Два пъти не уцелиха с гранатомет Алексей Петров по погрешка

Най-доброто от печата

30-10-2015, 07:01

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бившата барета бил без охрана

Алексей Петров се измъкна невредим, след като двама души стреляха по бронирания му “Мерцедес S класа” с гранатомети РПГ-22 “Нето”. Екшънът се разигра в четвъртък сутринта близо до дома на бившия съветник в ДАНС в столичния кв. “Кръстова вада”.

Нападателите се измъкнали с червен “Опел Вектра”, а полицията ги търси в цялата  

страна. Възможно е обаче колата да е модел “Астра”, тъй като свидетелите не са видели добре.

Около 8,40 ч Петров тръгнал с бронирания си мерцедес по бизнес дела. Возел се на задната седалка, а охраната му не била с него .

Колата излязла от улица “Арарат”, където живее бившият командос, и завила по ул. “Проф. Минчо Лалков”. Изминала около 200 м, когато, скрити в храстите на ул. “Светослав Минков”, двамата бандити стреляли по мерцедеса.

Едната граната обаче изобщо не улучила автомобила. Другата се забила в дясната врата на бронираната лимузина, но заради малкото разстояние не избухнала, научи “24 часа”. Същото се случило и с гранатата, която подминала автомобила.

Секунди след това червен “Опел Вектра” отпрашил с мръсна газ, разказа Виктор Коцев. Мъжът живее на метри от стрелбата и видял, че автомобилът е комби. Направило му впечатление, че в колата са двама души.

Охраната на Петров дори успяла да види регистрационния ѝ номер. Според сайта “Гласове” той е 6840. Това обаче надали ще е от полза на полицията, тъй като вероятно табелите са крадени, твърдят запознати.

Именно гардовете на Петров подали сигнала за стрелбата в 8,54 ч, съобщи в парламента вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя бе извикана от депутатите, за да докладва за случая.

Не е в интерес на разследването да има изтичане на информация, но разглеждаме инцидента като изцяло криминално деяние, посочи Бъчварова. Организирано е издирване в цялата страна - търси се автомобил, за който е установено, че е бил на мястото на произшествието. Разпитват се свидетели, каза още Бъчварова пред депутатите.

“Давай да го караме в болница”, разкрещяла се жената на Петров, след като колата се върнала пред дома му. Той обаче категорично отказал, тъй като му нямало нищо, разказа Коцев. Мъжът обясни, че вторият взрив е бил по-силен от първия. Най-вероятно именно той е уцелил дясната предна врата на мерцедеса.

На мястото пристигнаха около 30 полицаи, както и екипи на ДОТИ. След няколко часа те успяха да обезвредят гранатите, заседнали в колата на Петров и в близка постройка, в която не живее никой. Гранатометите били намерени на метри от стрелбата. Те са прибрани от полицията и се проверяват за отпечатъци. Опитът за покушение е грешка, каза самият Петров пред сайта “Гласове”. Той се чувствал толкова сигурен, че дори излязъл без охрана.

Разследването се води от Софийската градска прокуратура. То е за опит за убийство. Часове след покушението никой от МВР и прокуратурата не се ангажира официално с версия. Съседи на Петров казаха, че с такива стрелби се отвлича вниманието на хората от важни теми като изборите.

“Щом е стреляно с гранатомет, целта е една – да се унищожи мишената”, заяви пред Фокус експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев. “Не изключвам версията, че може да става въпрос за постановка с провокативна цел”, коментира бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров пред “Канал 3”.

Това е втори опит за покушение срещу Алексей Петров. Първият беше на 15 август 2002 г. пред басейна “Спартак” в София. Тогава срещу него бе стреляно, докато той излизаше от офиса си. Петров беше уцелен в гърдите и крака. Връщаме се към мутренските години, коментира соцлидерът Михаил Миков. Сигурно експонирането на отделни казуси отклонява важния въпрос как се провеждат изборите и се убиват демократични традиции и практики, каза той.

Примитивен престъпен акт, характерен за африканска държава, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова да не се правят политически оценки преди балотажа. Имаме силно очакване да има официална позиция на специализираните органи и този случай да не повлияе на свободната воля на гражданите, както и да не се експлоатира за теснопартийни цели, каза той.

РПГ-22 “Нето” пробива 20 см броня. Оръжието на атентаторите е РПГ-22 “Нето”, съобщиха от полицията. Гранатометът е особено подходящ за такива цели, тъй като е за еднократна употреба и тежи само 2,7 кг. Дължината от 85 см го прави удобен за скрито носене. След изстрела тръбата се изхвърля, както са постъпили и бандитите. Гранатометът е разработен в бившия СССР в края на 70-те години на миналия век. Той е с калибър 73 мм и пробива броня до 20 см. Много е важно обаче ъгълът на попадение да не е прекалено малък. Тогава има опасност гранатата да се плъзне по металната обшивка на мишената. Освен това не се препоръчва стрелба на разстояние, по-малко от 30 м. В такива случаи съществува риск взривателят на гранатата да не сработи. Другата особеност на РПГ-22 е нищожният откат.

Давност покри обвинение по “Октопод”
Алексей Петров е бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма. След напускането на МВР се занимава с бизнес в сферата на застраховането, таксиметровите услуги и др. Говори се, че започнал бизнеса си с израелски капитали. Известно време беше съветник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов при правителството на Сергей Станишев.

През февруари 2010 г. той бе задържан, а прокуратурата го обвини като лидер на групата за рекет, станала известна с името Октопод. Мегаделото тръгна година по-късно в Софийския градски съд (СГС), където председател на състава бе съдия Румяна Ченалова. Заради отстраняването ѝ в края на 2014 г. обаче процестът започна отначало и вече се гледа в спецсъда. На последното заседание заради изтекла давност падна едно от обвиненията срещу Петров.

Първата мишена на РПГ бе Поли Пантев
Преди стрелбата по Алексей Петров двама бивши босове на групировката СИК - Поли Пантев и Георги Пехливанов, и соченият за основен играч на наркопазара в София Антон Милтенов-Клюна също бяха мишени на неуспешни атентати с гранатомет.

През юли 2000 г. неизвестни стреляха по мерцедеса на Поли Пантев на разклона до Зоологическата градина на “Симеоновско шосе”. Пантев живееше съвсем наблизо. Шофьорът на пилотната кола “Мицубиши Паджеро” обаче видял пламъците от изстрела и успял да натисне спирачката.

Гранатата профучала край джипа на Поли, откъртила парче от предния мигач, прелетяла над главата на строителен работник на паркинга и спряла в тревата на градината пред зоопарка.

Сикаджията скочил от колата си, последван от охраната си от другия автомобил, и хукнал в гората край “Симеоновско шосе” да гони атентатора, но безуспешно.

Година по-късно, на 5 юли 2001 г., с гранатомет бе стреляно и по колата на един от най-доверените хора на Пантев - Георги Пехливанов. Засадата срещу него бе устроена край столичния басейн “Мария-Луиза”.

Пехливанов бе обстрелван около 11 ч в района на тунела под алея “Яворов”, водещ до басейна. Уплашени, той и 3-4-ма от гардовете му потърсиха убежище в комплекса на басейна, който по това време се държеше от другата групировка - ВИС.

По Пехливанов е било гърмяно най-вероятно от храстите, непосредствено до изхода от тунела, а не от автомобил. Стрелецът обаче не уцелил колата.

В нощта на 17 януари 2004 г. бе третият неуспешен атентат с гранатомет. Той е срещу нарокобоса Антон Милтенов-Клюна, вече покойник. Той е обстрелван, докато се движи

по бул. “Цариградско шосе” близо до ресторант “Феята”. Гранатата се забила в дърво. Клюна не подаде сигнал в полицията, а информацията за атентата стана известна два дни по-късно.