Над 14% от бюлетините за съветници са невалидни

Политика

30-10-2015, 06:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

РБ обявиха, че ще изискват повторно преброяване в няколко града

Над 14% са невалидните бюлетини за общински съветници, съобщи проф. Михаил Константинов, цитиран от в. "Труд". Той оглавява фирмата “Информационно обслужване”, която преброява изборните резултати.
Недействителните бюлетини за общински съветници са били 463 695. В София бракът е 8,96%, или 36 894 невалидни бюлетини от 411 907 гласували, според протокола на Общинската избирателна комисия. До редакционното приключване на броя в ЦИК все още нямаха официални обобщени данни за страната. Недействителните при референдума са едва 4.52%.
“Българите продължават да се бъркат с преференциите. Много отбелязват преференция, но не посочват партия. Други отбелязват странни комбинации от преференции и комисията решава, че това е сигнализация - и се получи този голям недействителен вот”, обясни Константинов. Според него 175 562 са недействителните бюлетини за кметове на общини. Това са 5,32 на сто от всички бюлетини, което било нормално за европейските страни.
Друга причина за многото невалидни бюлетини е, че на гласоподавателите са им давани по една от всички видове - за кмет, общински съвет, районен, селски кмет и референдум. Ако те са пуснали празна бюлетина за някои от видовете избори, тя е невалидна, обясниха от ЦИК.
“Очевидно има грешки в протоколите на секционните избирателни комисии. Всеки, който иска, може да обжалва резултата”, призова вицепремиерът Томислав Дончев. От РБ вече обявиха, че ще изискват повторно преброяване в няколко града заради съмнения за неотчетени преференции и подозрително много грешни бюлетини.