Комисията по отбрана пита Ненчев дали Полша спира договора за МиГ-овете

Политика

29-10-2015, 17:18

Снимка:

mig.start.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Ненчев подписва за МиГ-овете срещу 6 138 000 евро

Той ще отговори другата седмица на блиц контрол в петък

Комисията по отбрана ще препита военния министър Николай Ненчев прекратява ли Полша договора за ремонт на самолетите ни. Следващата седмица министърът ще отговаря на депутатските питания в рамките на блиц контрола.


Това стана ясно от председателя на комисията по отбрана в НС и депутат от АБВ ген. Михо Михов, който коментира информация, че управляващата партия в Полша смята да развали договора с България за ремонта на МиГ-овете.


След парламентарните избори в неделя Полша ще има нов кабинет, излъчен от консервативната "Право и справедливост", известна с много острата си позиция срещу Русия, припомня нюз. бг.


"Прочетох доста интересни съобщения, анализирам ги за себе си", лаконичен бе генерал Михов.
Вчера РСК МиГ изпратиха писмо до руския посланик у нас, в което се заявява, че полският завод борави с руска документация, която няма право да ги предоставя на трети страни.


Депутатите ще се занимават и с програмата за развитие на въоръжените сили и бойните способности до 2020. Военният бюджет за 2016 е успокояващ, според Михо Михов. Според него макрорамката за следващата година разсейва проблемите, но не решава глобалните неща за българската армия.


По-рано през деня военният министър Николай Ненчев обясни, че отвореното писмо до руския посланик в София Юрий Исаков било не от Русия, а от концерна, където се моделират, строят и поддържат военните самолети МиГ 29 - РСК. Това каза той пред bTV преди информацията, че ще бъде питан от депутатите дали Полша ще откаже изпълението на подписания от него на 22 октомври т.г. договор за ремонт на 6 двигателя за изтребителите ни Миг-29,


"Всичко, което съм сторил до момента за поддръжката на самолетите, е било продиктувано от волята да следвам националния интерес", каза военният министър пред медията. Според него сделката с Полша е с много изгодни условия. Идеята била тя да прерасне в сътрудничество между двете държави и в по-следващ момент самолетите да се ремонтирали у нас.


"Парите са отпуснати преди няколко седмици от Министерски съвет, подписах договора с Полша на 22 октомври и следва той да се ратифицира в Народното събрание", каза Николай Ненчев. Той поясни, че през 2016 година България щяла да направи първата вноска за нов боен самолет. "Преди няколко месеца получих мандат за започване на разговори за нов изтребител, следващата година ще направим първата вноска", каза Ненчев. Той допълни, че ще се стреми да има изключителна прозрачност, за да се информира обществото.


По повод искането на премиера Бойко Борисов за нова ескадрила самолети, военният министър каза, че двамата водят много интензивни разговори по темата. "Искам да му благодаря, защото само за няколко месеца свършихме работа за няколко години", каза Ненчев.