Ален Рош за Bulgariautre.bg: България ни научи да бъдем сериозни към нашите съперници

Христо Стоичков е един от най-големите играчи, срещу които съм играл

Ален Рош е бивш френски национал и участник в паметния мач на България срещу Франция на "Парк де Пренс" на 17 ноември 1993 година. При второто митично попадение на Емо Костадинов за 2:1 последните френски защитници, които се опитаха да препречат пътя на България към световното в Щатите бяха сегашния треньор на ПСЖ Лоран Блан и настоящия телевизионен коментатор Ален Рош. Знаем как завърши всичко с топовен удар на Емо под гредата на Бернар Лама.
Ален Рош бе един от коментаторите на мача от Лига 1 между ПСЖ и Сент Етиен завършил 4:1. Бившият футболист бе любезен да даде кратко интервю за Bulgariautre.bg


- Г-н Рош,  може ли да се каже, че победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс" преди близо 22 години бе като поука за "петлите"?
-  България ни научи да бъдем сериозни към следващите наши съперници. Вие спечелихте заслужено този мач защото преследвахте докрай повече от нас успеха.

- Може ли да се каже,  че тази загуба ви отвори пътя към световната титла през 1998 година?
- Разбира се. Променихме изцяло организацията на нашия футбол и най-вече мисленето на играчите. И това даде резултат като спечелихме световната титла през 1998 и европейското първенство през 2000-ата година.

- Европейското първенство през 2016 година е във Франция. Вярвате ли, че може да станете пак шампиони на Европа,  както го направихте у дома през 1984 година?  
- Играчите от предишната епоха за която говорите и сегашната са коренно различни. Но във футбола всичко става и Францишя може да стане пак европейски шампион у дома.

- Напоследък Хатем Бен Арфа показва много силни игри с Ница. Смятате ли, че Дидие Дешан може да го повика в националния тим за европейското първенство?

- Не съм убеден защото Бен Арфа е добър футболист, но трябва да бъде постоянен. Неговите изяви досега са били на приливи и отливи. Ако наистина покаже постоянство до самото европейско първенство сигурно може да бъде извикан сред избраниците.

- След края на състезателната ви кариера засичали ли сте се с бивши български национали?
- Не, не съм, но ми е интересно какво прави в момента Христо Стоичков.


- И той,  като вас,  в момента е телевизионен коментатор за една мексиканска телевизия.  Какви са ви спомените от него като играч?
- За мен Христо Стоичков винаги ще си остане един от най-големите играчи срещу които съм играл.