Вицепремиер Дончев: Който счита, че гласът му не е отчетен, да обжалва

Политика

29-10-2015, 10:47

Снимка:

©evropea.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В 1128 населени места ще има балотаж, неофициално невалидните бюлетини от първи тур са 14%

Всеки, който счита, че гласът му не е отчетен, да обжалва резултата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Така той коментира множеството сигнали за неотчетени преференции и изчезнали гласове при преброяването на изборите от секционните и общинските изборни комисии.
Самата организация на изборния процес и недостатъчното информиране на гражданите са причина за високия дял невалидни бюлетини, обясни още вицепремиерът Томислав Дончев.


"Действително имаше получено писмо от печатницата на БНБ, че има притеснения за отпечатването на бюлетините за балотажа. Като причина бе изтъкнато забавеното предаване на преброените бюлетини от общинските комисии", обясни Дончев. Към края на деня в сряда са предадени всички образци на бюлетини и два пъти ме увериха, че проблем няма да има, каза още той.


В общо 1128 населени места ще се проведе балотаж. Това съобщи снощи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 - за районен кмет - в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община. Има минимална възможност да настъпи лека корекция в числата, тъй като остават необработени още 1,5% от столичните протоколи, уточни Томов.


463 695 са невалидните бюлетини за листите за общински съветници, 175 562 са невалидните бюлетини за кмет на местните избори в неделя. Тези данни са изпратени от централата на една от партиите до редакцията на OFFNews, с твърдението, че ги е получила от ЦИК. Ако данните се окажат верни, това означава 14% невалидни бюлетини - небивал рекорд, не само за България, а и за всяка цивилизована страна.


Не мога нито да потвърдя, нито да отрека тази информация, коментира пред OFFNews говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Единственото сигурно към момента е, че ние не сме обявили такива данни, защото продължава проверката на протоколите, каза той. Има поне 2 технически обяснения за високия брой невалидни бюлетини, ако той действително се окаже такъв, коментира Цветозар Томов.


"Първото е, че Секционните избирателни комисии винаги са давали по три бюлетини на избирател - за общински кмет, за кмет на кметство (или район) и за общински съветници. Така ако даден човек е взел решение да не гласува за листа или районен кмет, е бил принуден да пусне празна бюлетина, която е преброена като недействителна. Избирателният кодекс казва, че секционната комисия трябва да попита избирателят дали иска да гласува и с трите бюлетини и да му даде толкова, колкото той заяви. На практика почти никой не е питан и вместо да има по-малък брой бюлетини за листа, те са били колкото и за кмет, но част от тях са били празни", поясни Томов.


Втората техническа причина за многото невалидни бюлетини, според него, е масовото объркване с преференциите. Много хора са зачертали само кръгчето за преференция, отговарящо на номера на избраната за тях партия, но са оставили празно квадратчето вляво и така гласът им става невалиден, коментира Цветозар Томов.


Пред БНТ проф. Михаил Константинов заяви същата информация, като допълни, че сгрешените бюлетини за кмет са в нормите за ЕС, но тези за общински съвет - изобщо не са.