Спасиха балотажа в последния момент

Общество

29-10-2015, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Печатници искаха отлагане на втория тур, това е невъзможно по закон

Забавянето на протоколите на общинските избирателни комисии с резултатите от първия тур на местния вот днес бяха на ръба да провалят законното провеждане на балотажи за кметове в неделя. Причината е, че от печатницата на БНБ и петте подизпълнители на изработване на изборни книжа обявиха, че “ не гарантират”, че ще могат да отпечатат и транспортират необходимото количество бюлетини в законовия срок и те да са налични на 1 ноември за гласуване.
Писмото, с което “Труд” разполага, бе пратено до премиера Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева. Печатарите поискаха дори вторият тур да се проведе не на 1 ноември, а на 8 ноември. Според писмото до 11 ч в сряда са били одобрени едва 1/3 от образците за балотажи, въпреки че срокът за това и по закон, и според инструкциите на ЦИК към общинските комисии, е бил 48 часа след края на изборния ден.
Заради казуса имаше спешна среща между представители на правителството, на парламента, на ЦИК и на печатниците, свикано от вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за изборната организация.
Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) припомни, че балотажът няма как да бъде отложен без промяна в закона. В Изборния кодекс изрично пише, че вторият тур не може да е след повече от 7 дни от първия тур.
Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева обаче следобед обяви, че за балотажа трябва да се утвърдят образците на 1128 бюлетини, като на 1100 вече са готови. Останалите 28 образци трябваше да са готови до 17 часа.
Представители на печатниците към края на деня също се бяха успокоили, защото протоколите започнали да пристигат. От БНБ също увериха, че производственият процес по отпечатването на бюлетините за втория тур “протича гладко и в съответствие с поетите срокове”.
Още през юли печатарите поискаха вторият тур да е 2 седмици след първия заради притеснения, че броенето ще се забави. Тогава, въпреки че имаше парламентарно време, управляващите от ГЕРБ отказаха да променят Изборния кодекс непосредствено преди вота.