Турската полиция влезе със сила в офис на опозиционна медия

Свят

28-10-2015, 12:34

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Парламентарните избори в страната са на 1 ноември

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да влезе в централата на критичната към правителството медийна група "Коза Ипек" в Истанбул, пише турският в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС. Властите е трябвало да изпълнят съдебна заповед за поемане на контрол над холдинга, посочва още изданието.


Събитията стават само дни преди парламентарните избори в страната на 1 ноември. По-късно служители на реда са успели да влязат в основната контролна зала на групата и да попречат на излъчването на телевизионен сигнал. Полицията също така е блокирала входа на сградата, спирайки служителите да влязат вътре.


Властите са използвали сълзотворния газ и водните оръдия, за да разпръснат тълпата, която се е събрала пред сградата в знак на подкрепа към медийната група, в която влизат телевизиите "Бугюн" и "Каналтюрк", както и вестниците "Бугюн" и "Милет". В същото време главният редактор на телевизия "Бугюн" Тарик Торос заяви, че компанията не е била информирана за предстоящите действия.


Съд в Анкара реши по-рано тази седмица да назначи панел от попечители на "Коза Ипек" заради обвиненията й в "участие в действията на фетулахската терористична организация" - термин, с който властите визират движението на опозиционера Фетулах Гюлен.