Без история и география в XI и XII клас

Общество

28-10-2015, 11:45

Снимка:

©akademika.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Проект за нов учебен план предвижда да ги замени с повече часове по български и литература

Историята отпада от задължителните часове в XI и XII клас. Това предвижда проект на нова наредба за учебния план. Задължителната подготовка изключва напълно и географията, която и в момента не се учи в последните два класа в професионалните гимназии. Така учениците в последните два класа на гимназията няма да учат задължително история и география, а само ако изберат предметите като СИП или ЗИП или пък изучаването им е включено в избрания от тях профил.


Липсата на история в XI и XII клас ще се компенсира с повече часове в X - по 3,5 седмично, вместо по 2, както е в момента, обясни пред "Монитор" зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева. В допълнителни часове десетокласниците ще залягат на уроците по история на България. Биологията и химията също отпадат от задължителната подготовка. В момента те се изучават по 1 час седмично в XI клас.


Всички зрелостници обаче ще учат повече български език и литература, който остава в задължителната подготовка за всички ученици от I до XII клас. Проектите на новите учебни планове предвиждат в XII клас абитуриентите да имат по 93 часа български език и литература, вместо 62 в момента.
Гимназистите в XI и XII клас ще имат и един чисто нов предмет - гражданско образование. Другите задължителни предмети са математика, два чужди езика и физическо възпитание и спорт.