Държавите членки няма да решават сами за вноса на ГМО?

Свят

28-10-2015, 07:25

Снимка:

pcworld.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очаква се днес ЕП да отхвърли предложението за самостоятелно решение на евространите

Европейският парламент днес се готви да отхвърли в пленарна зала предложението на Европейската комисия държавите членки индивидуално да ограничават или забраняват продажбата и употребата на своя територия на генетично модифицирани храни или фуражи, одобрени от ЕС.

Комитетът за околна среда и повечето политически групи вече се обявиха категорично против намерението на Европейската комисия да се откаже от правото си да решава централно въпроса с достъпа на тези храни до националните пазари.

Основният аргумент на Европейския парламент е, че подобно действие ще наруши функционирането на единния пазар в ЕС и ще доведе до въвеждането на граничен контрол на вътрешните граници за внос на ГМО храни между държавите приели и отхвърлили забраната.

По-рано тази година обаче беше прието решението държавите членки сами да решават дали да позволят култивирането на ГМО на територията си. Впоследствие се оказа, че две трети от държавите членки не са привърженици на ГМО и забраняват отглеждането на подобни култури на териториите си.

Деветнадесет страни-членки на Европейския съюз поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури. По силата на приета неотдавна директива 28-те имаха право до 3 октомври да поискат забраната върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от Евросъюза или на път да бъдат разрешени.

Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. По-рано това направиха 14 други държави, сред които България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия.