Сидеров гони Бъчварова из парламентарните коридори

Политика

27-10-2015, 18:27

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Властовата коалиция обсъди казуса с имунитета му на Председателски съвет

Депутатите от управляващата коалиция се съгласиха да създадат временна анкетна парламентарна комисия, която да обсъди искането на главния прокурор Сотир Цацаров за задържането на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Около това решение са се обединили на днешния т.нар. Председателски коалиционен съвет - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.


На срещата в парламента дойде и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Внимание на нейното идване обърна и самият лидер на "Атака" Волен Сидеров, пише нюз.бг. Той, подкрепен и този път от депутатите си, търпеливо изчака МВР шефът да излезе от кабинета на председателя на Народното събрание. След като това се случи, Волен Сидеров тръгна след Бъчварова в опит да си поговори с нея, но това така и не се случи, защото силовият министър почти притича до изхода на сградата на Народното събрание. Групичката около Сидеров я е последвала извън сградата на НС, допълва "24 часа".


На самите разговори в късния следобед не са присъствали представители на опозицията, тъй като идеята е била да си поговорят коалиционните партньори. Едното им решение гласи, че още утре като първа точка депутати ще гласуват създаването на анкетна комисия, в която да участват по двама представители от всяка група. Задачата на тази комисия е да обсъди дали парламентът да даде разрешение на обвинител №1 да задържи Сидеров и Чуколов.


На коалиционния съвет от ГЕРБ са запознали колегите си с представената им вчера идея за отпадане на чл. 70 от Конституцията, който засяга имунитета на народния представител. "Т.е. да остане защита на депутатите само върху думите им от парламентарната трибуна и върху гласуването им в пленарна зала", припомни идеята зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.


Депутатът Борислав Великов обяви, че в Реформаторския блок сигурно ще подкрепят предложението за конституционна промяна. Такава подкрепа ще дадат и от Патриотичния фронт. "С огромно удоволствие ще подкрепим конституционната промяна, защото ние сме от първите, които усетихме свинщината на тази група (Атака, б.р.)", обясни съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.


На въпрос дали ще успеят да съберат необходимото конституционно мнозинство, Димитър Главчев първо се пошегува: "Ще помолим "Атака" да ни подкрепят". Все пак зам.-шефът на парламента посочи, че от ГЕРБ ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи.


По-рано днес правосъдният министър Иванов и шефът на ВАС Колев заявиха, че са против пълното отпадане на имунитетите. "Аз лично не бих подкрепил и някак си ми се струва, че пълното премахване на депутатския имунитет за една млада демокрация не бива да се прави", коментира Христо Иванов.


Волен Сидеров пък обяви в кулоарите на НС и в Нова тв, че няма да си даде сам имунитета в законовия срок, който изтече днес. Съратниците му се събират утре в 08:00 часа пред парламента, за да го бранят от евентуален арест, обявиха самите те в партийните си медии.