България е готова за битка с Оманския фонд

Политика

27-10-2015, 15:16

Снимка:

©Webсafe.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Декларира министър Горанов по повод арбитражния иск на КТБ-акционера

Готови сме да водим тази битка. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов по отношение на финансовата претенция на акционера в КТБ - Омански фонд.

 

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка. Фондът на генералния държавен резерв на Султаната Оман притежаваше 30-процентов дял в КТБ, която бе четвъртият най-голям кредитор в България, преди да фалира през 2014 г.

 

Фондът настоява да получи най-малко 150 млн. евро. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

 

Министър Горанов отсече, че претенциите към страната ни са неоснователни. Именно заради това правителството вече е наело адвокати, които да ни защитават. "Неоснователно е акционер на банка в несъстоятелност да има претенции към държавата", обеден е финансист номер 1.

Той припомни, че във времето имаме практика във воденето на такъв тип дела и точно заради това се чувстваме подготвени "Готови сме да водим тази битка", отсече още веднъж финансовият министър.