Финансовият министър ще определя заплатите на магистратите

Политика

27-10-2015, 13:30

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

ВСС се събира днес на извънредно заседание по повод проектобюджета и идеите на Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов си изпълни заканата към съдебната власт заради увеличението на възнагражденията в системата. С преходна разпоредба в проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. той предлага промяна на начина на формиране на заплатите на магистратите, съобщава "Правен свят".


Става дума за чл. 218, ал. 2 от ЗСВ, който сега гласи така: "Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт."
В §2 от проектозакона за държавния бюджет, финансовият министър предлага тази разпоредба да бъде изменена по следния начин: "Основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България."


Това означава, че финансовият министър иска той да определя заплатите на съдиите и прокурорите, което предполага тяхното замразяване.
До тук се стигна, след като на 17 септември ВСС взе решение да увеличи възнагражденията в системата с 12% от 1 ноември. Средствата са от съдебния бюджет, но за 2016 г. трябваше да бъдат заложени допълнителни, за да покрият тази актуализация.


Това решение на съвета предизвика гнева на Горанов, който открито заплаши цялата система – че ще промени начина на формиране на заплатите, че може да ореже парите за облекла и размера на обезщетенията, които се получават при пенсиониране или напускане на системата.
Последва среща на Горанов с председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, на която обаче не бе постигнато никакво споразумение.


Същевременно ВСС отговори на финансовия министър, че е изпълнил Закона за съдебната власт, че НАП отказва да събира вземанията на съдебната власт, които са за над 740 млн. лв. и предложи диалог. Същевременно във ВСС пристигнаха множество писма от съдилища от цялата страна, от много служители и от Върховната административна прокуратура в подкрепа на решението за индексация на заплатите.


Въпреки това сега се предлага нов вариант за формиране на възнагражденията. Ако бъде прието изменението, това ще даде пълно право на съдебната власт да сезира Конституционния съд с оглед независимостта, коментират юристи.


По повод проектобюджета и идеите на Горанов, ВСС се събира днес на извънредно заседание.
Що се отнася до бюджета за съдебната власт за 2016 г. Висшият съдебен съвет поиска 542 493 000 лева. Но Министерството на финансите предлага да се запази размерът на тазгодишния бюджет и отново да бъде 473 млн. лева.