Повече от 300 вече са загиналите при мощния трус в Южна Азия (видео)

Свят

27-10-2015, 12:09

Снимка:

www.npr.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Свлачища и лавини отцепиха зони, до които спасителите още нямат достъп

Спасителни екипи продължават да издирват оцелели след вчерашното тежко земетресение с магнитуд от 7,5, което удари Южна Азия и причини сериозни щети в Пакистан и Афганистан. В същото време се увеличава и броят на жертвите, които вече са повече от 300 души, предаде БГНЕС.


Очаква се броят на починалите да нарасне с достигането до отдалечени зони в региона, които бяха отцепени след труса, предизвикал свлачища и лавини на много места.
В спасителните операции се включи и пакистанската армия, която осигурява транспорт на палатки, хранителни и медицински продукти до засегнатите места. Индия също заяви, че е готова да окаже помощ.


Пакистан понесе най-много щети от труса - загиналите са 228 души, а ранените 1600 души, съобщиха от местните власти за борба с бедствията и катастрофите.
В Афганистан починалите са най-малко 76 души, а стотици други са ранени. Засегнати са и повече от 4000 домове. Проблем при провеждането на спасителни операции е, че голяма част от афганистанската провинция Бадакшан, където е и епицентърът на труса, както и други засегнати територии, са контролирани от талибаните.


Центърът на земетресението се намира в близост до град Джурм в североизточен Афганистан, на 250 км. от столицата Кабул и е бил на дълбочина от 213,5 км. Освен Пакистан и Афганистан трусът е бил усетен и в Индия, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. В Делхи, на близо 1000 км. от епицентъра, метрото прекъсна работа за известно време вследствие на труса.


Афганистан често е удрян от земетресения, особено в района на планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до мястото, на което се свързват Евразийската и Индийската тектонска плоча.