Оманският фонд съди България за 150 млн. евро

Портфейл

27-10-2015, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фондът притежаваше 30% в КТБ

Държавният инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка, съобщи "Ройтерс." Агенцията се позовава на онлайн базата данни на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове.
Фондът притежаваше 30% в КТБ, която бе четвъртият най-голям кредитор в България, преди да фалира през 2014 г. Той настоява да получи най-малко 150 милиона евро, съобщи за агенцията запознат със случая адвокат. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ, каза адвокатът.
Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена. Предложението предвиждаше държавна помощ за рекапитализиране и преструктуриране на КТБ. То обаче бе отхвърлено, а банката фалира.