ГЕРБ иска оставката на ЦИК, счита ходатайството на Манолова за цинизъм

Политика

26-10-2015, 19:04

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обвинява БСП за бомбата със закъснител, заложена в Изборния кодекс, намеква за неуспешен Костинброд 2

Заставаме зад искането на оставката на цялата ЦИК. Това заяви Александър Ненков от ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на управляващата партия, съобщи "24 часа".


Умишлена атака към ГЕРБ, заложена от БСП с новия Изборен кодекс - така определиха хората на Бойко Борисов факта, че за 1550 секции има само 19 члена на общинската избирателна комисия. В Пловдив били 17 на 450 секции. Ето защо било цинично пред зала "Арена Армеец" да ходят Мая Манолова, Георги Кадиев и Жельо Бойчев от БСП.


Зад атаката ЦИК и скандала НАТФИЗ може да има не само политически, но и икономически интереси, допусна шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов.


Кодексът Манолова се провали, категоричен бе депутатът, Александър Ненков, допълва нюз.бг. Законът залагал според него тази бомба, която избухнала в "Арена Армеец".


Александър Ненков призова хората за търпение, защото заради закона нямало какво да се направи.
Той коментира още, че цял ден държавните институции са апелирали към ЦИК да предприеме всички нужни действия, така че да облекчи процеса. Това, което виждаме в зала "Арена Армеец" е една истинска катастрофа, подчерта депутатът.


Умишлено, по думите на Ненков, предишният парламент приел законодателство, което "заложи бомбата", пред която се изправи държавата след нощта на 25 октомври. Според него късно ЦИК е взела решение да изпрати сътрудници, които да помагат за по-бързото обработване на изборните документи. Умишлено според него е направено така, че толкова малко хора да обработват документите в София.


Ненков е на мнение, че се правят опити умишлено да се нагнети напрежение в обществото. Признак за това бил и казусът с Волен Сидеров, както и внушенията, че изборите са купени и нагласени. Депутатът смята, че се правят опити да се дестабилизират изборите.
Не е ли това начин да се направи нова много неуспешна версия на Костинброд, намекна Ненков.


Нямаме мнозинство в тази ЦИК, припомни и председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Той припомни, че в комисията ГЕРБ са малцинство.


ЦИК трябвало да реагира на предизвикателствата, според него. И той прехвърли вината за провала на ЦИК на Мая Манолова. Над 10 000 граждани участват в СИК-овете в София, както припомни депутатът. Тези хора били герои, според Кирилов. По мнението му тези хора се справяли с търпение с тази ситуация.


Не било коректно отношението на левицата да ескалират напрежението. Предупреждавахме, че се подценяват местните избори, спомня си той заседанията в правната комисия в предишния мандат. Тогава предложенията на ГЕРБ не се приели.


ЦИК, по мнението на Данаил Кирилов, трябва да понесе морална и политическа отговорност. Това включва и оставка, според формацията. Управляващите са категорични, че няма манипулации на резултатите от вота, както се притесняват от БСП.

Междувременно 80 души от затворените в Арена Армеец членове на СИК са преминали през софийските болници. От здравното министерство декларират, че са в контрол на ситуацията.