НЕК чака 35 милиона лева приход от минимално поскъпване на тока

Портфейл

26-10-2015, 16:58

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви Румяна Кръстева, финансов директор на компанията

Приходи от 35 милиона лева за целия регулаторен период ще е ефектът за НЕК от предвижданото минимално поскъпване на тока, каза финансовият директор на компанията Румяна Кръстева пред БНР.


"Ще спестим 40,5 милиона разходи за електрическа енергия от топлофикационните дружества и ще реализираме приходи за 35 милиона. Общо задълженията на НЕК към 30 септември са 3,6 милиарда, от които 1,5 милиарда към производители на електрическа енергия. 968 милиона са задълженията към американските централи", поясни Кръстева.


Предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда от ноември да има минимално поевтиняване на тока за бизнеса. На днешното обществено обсъждане обаче нямаше представители на работодателските организации, а липсата на дискусия по темата председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни така:


"Няма съществени дебати, защото единственият ресурс за намаляване цените на електроенергията беше намалението на цената на природния газ и този ресурс беше коректно отразен от работната група на комисията".