ЕК: Фронтекс праща допълнителни сили на българо-турската граница

Свят

26-10-2015, 11:54

Снимка:

therightscoop.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Да спрат да си прехвърлят мигранти през браздата, решиха 11 държави в Брюксел

Лидерите на 8 държави от Европейския съюз и още 3 кандидатки от Западните Балкани обещаха да спрат прехвърлянето на мигранти през границите. Те се съгласиха на съвместен план, подготвен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който включва разкриването на 100 хиляди нови места за настаняване на бежанците през зимата, предаде кореспондент на БНР от Брюксел.


В декларацията всички участници се ангажират да работят с хуманитарната агенция на ООН за увеличаване приемния капацитет с още 50 000 места по балканския миграционен път. Говори се за временен подслон със санитарни условия, като всяка страна ще търси финансова подкрепа, когато капацитетът й се изчерпи. Пари ще се търсят незабавно чрез заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа, които могат да ги предоставят на желаещите страни.


Този текст е подкрепен и от България, въпреки че по-рано премиерът Бойко Борисов се възпротиви. До 24 часа Албания, Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения ще назначат лица са свръзка, които ще докладват на Европейската комисия за движението на мигрантите. Спазването на поетите ангажименти ще се следи ежеседмично от Комисията в Брюксел.


Единственият начин да се върне редът е, като се забави безконтролният приток на хора. Нека е ясно – хората трябва да бъдат регистрирани. Няма ли регистрация, няма и права, каза Жан-Клод Юнкер.
На финала словенският премиер Миро Церар съобщи, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е обявила, че няма намерение да затваря границите.


Европейската гранична служба Фронтекс ще окаже допълнителна подкрепа за защита на българо-турската граница. Това се посочва в едно от решенията, приети на извънредната среща по въпросите на миграцията, свикана от Европейската комисия, съобщава БТА.


Решенията се съдържат в 17 точки. В документа се посочва, че самостоятелните действия на държавите в Европа могат да доведат до верижна реакция. Отбелязва се, че мигрантите трябва да получават човешко отношение, докато преминават през Западните Балкани, за да се избегне хуманитарна трагедия в Европа. Допълва се, че онези, които не подлежат на получаването на статут на закрила, бързо трябва да бъдат връщани обратно.


На пресконференция след края на заседанието председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи, че ще бъдат разкрити 100 000 допълнителни места за подслоняването на мигранти, като половината от тях ще бъдат в Гърция. В Словения до седмица ще бъдат изпратени допълнително 400 европейски гранични служители.


"Не може хората да бъдат оставени да нощуват под открито небе в 2015 г., одобрихме осигуряването на вода, храна, санитарни материали и покрив за мигрантите. Най-важното е те да имат задоволителни условия за нощуване. Единственият начин да възстановим реда е да понижим броя на безконтролно навлизащите. Мигрантите трябва да бъдат регистрирани, иначе нямат права. За да опазим Шенген, има нужда от по-добър контрол по границите на Гърция, Албания, Македония и Сърбия. Затварянето на границите не е дълготрайно решение, не може да действаме един срещу друг, трябва да действаме заедно", обобщи Юнкер.


Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за начало на прилагането на квотите на ЕС за разселването на мигрантите. Тя определи това като средносрочна задача. Меркел се обяви за споделяне на отговорността сред държавите в ЕС. Тя съобщи, че мигрантите от Бангладеш, Пакистан и Афганистан ще бъдат връщани, тъй като нямат основание за получаването на статут.


Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш коментира, че е важно Европа да остане континент на убежището. "Разселването на мигрантите е задължително, но има нужда от ясно разграничение - има хора, нуждаещи се безусловно от закрила, но има и други, които мигрират по различни причини, затова връщането им там, откъдето са дошли, е напълно закономерно, при спазването на човешките им права", посочи Гутериш.