Цацаров поиска от НС разрешение за задържане на Сидеров и Чуколов

Мястото и времето за ексцесията на атакиста Волен не са случайни, смята главният секретар на МВР

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържане на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов за извършено хулиганство и принуда в НАТФИЗ на 23 октомври, съобщи bTV.


Материали от разследването са предадени на главиня прокурор още на следващия ден, а на 25 октомври Цацаров е изготвил исканията срещу народните представители. Те са внесени в Народното събрание днес в 9:00 часа сутринта. Събраните при разследването доказателства уличават Волен Сидеров и Десислав Чуколов в извършване на престъпления от общ характер.


Човекът, който снощи е ударил Волен Сидеров е задържан. Той е столичанин, не е съотносим към средите на преподавателите и студентите в НАТФИЗ. Не е служител на полицията и не е бил такъв, заяви пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов.


Той поясни, че цялото ръководство на МВР е било снощи в НАТФИЗ, защото са нямали хора. Всички, които са били свободни, са били там за предотвратяване на допълнителната ескалация на напрежение между гражданите и представителите на "Атака". Костов каза, че не са се чувствали като герои, и че ескалацията на напрежение е дошла след 22:00 часа, когато цялата полиция е била ангажирана с охрана на изборния процес и извозването на бюлетини. Според него мястото и времето явно са били избрани неслучайно.


Не е имало никаква проява на каквато и да е агресия от гражданите, студентите и преподавателите към колегите, които осигуриха обществения ред снощи, каза още Костов. "Комуникацията със Сидеров снощи не беше съвсем възможна", заяви главният секретар на МВР.
Той каза, че лидерът на "Атака" е разпитан в определено процесуално качество в Първо районно, но отказа да коментира неговите показания, защото "би могъл да нагруби хора, които не го заслужават".


"Водим диалог по този въпрос, необходимо е разсъждение и форма на обществен дебат по темата що е то имунитет на народен представител, на кандидат за народен представител и кандидат за общински съветник и докъде следва той да се простира", каза още Георги Костов.
По линия на МВР следва пълно документиране на случая, включително, и полицаите вероятно ще бъдат проверявани (тъй като Волен Сидеров е обявил, че се опитват да го убият), а това е поръчано от главния прокурор Сотир Цацаров и от премиера Бойко Борисов.


Вътрешният министър Румяна Бъчварова даде подробности по Нова тв за нападателя на Волен Сидеров пред НАТФИЗ:
"Снощи е бил разпитан. Не е полицай и никога не е бил. В момента няма да разкрия повече за самоличността му, защото и той трябва да бъде сигурен за себе си. Бях на мястото и мога да кажа, че той избухна, докато нашите служители опитваха да предпазят Волен Сидеров от тъплата. Не мисля, че е имало подставени лица. Имах възможност да разговарям с доста от студентите и те бяха много ядосани от постъпката на Сидеров. Той е дал показания и след това е бил съпроводен до "Пирогов", за да бъде освидетелстван и да му бъде оказана помощ. Нормално е да бъде откаран с линейка, но състоянието му не се е влошило", заяви Бъчварова.


"Бях на половин метър от Сидеров, когато бе ударен. Сидеров е лице с имунитет и никой не може да му вземе проба за алкохол, ако сам не пожелае. Въпросът с имунитета му ще бъде решен тепърва. Благодаря на полицията за адекватната намеса в тази напрегната ситуация", каза министърът по Нова.