Кое отопление е най-евтино тази зима?

Портфейл

24-10-2015, 16:53

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Марияна Бойкова, Тихомир Тончев, в. "24 часа"

Всичко от Автора

Сезонът ще излезе между 600 и 1500 лв. според вида отопление и комфорт в дома

6 месеца в годината на българина му трябва топлина, която да загрее дома му. Изборът с какво да се осигури топлото е важен най-вече за семейния бюджет. При средна работна заплата от 868 лв. той е склонен на експерименти, да се отказва от едно, да търси друго. Мрази в джоба му да пъхат ръка съседите – било като заем, било като чиста кражба. Не иска да е вързан в колектив, но поне в големите градове понякога парното е единствен избор. Когато трябва да плаща, често е гневен, защото се оказва, че дава пари за нечия друга топлина.

Затова избира климатик и спира парното. Но плаща скъп ток от възобновяеми източници, американски централи и топлофикации чрез таксата “задължения към обществото”, което отново го вбесява. Затова понякога отоплява апартамент с камина и мъкне дърва и въглища. Хората, които живеят в къщи, все по-често избират да се греят с пелети.

През този отоплителен сезон сметките за предстоящите 6 месеца се очертават да са от една средна заплата до заплата и половина, изчислява днес "24 часа".

Колкото и да изглежда парадоксално, тази зима отоплението с парно се очертава да е най-изгодно. Ако, разбира се, в сградата всичко е нормално, не се краде, не се топлят само 5 от 20 апартамента, водата не се подгрява с огромно количество топлина. От 1 октомври цената на парното падна и в сравнение с предишния сезон е по-ниска с над 16%. Апартамент от 68 кв. метра в София, който през миналия сезон е употребил 11,248 мегавата за отопление и подгряване на топлата вода, е платил 944,63 лв. без ДДС - с данъка цената става 1233,55 лв.

От 1 юли 2014 г. до 1 октомври 2015 г. имаше три пъти промяна на цените на топлинната енергия, като най-студените месеци минаха при 84,64 лв. за мегаватчас. От 1 октомври 2015 г. цената е 70,80 лв. на мегаватчас без ДДС. И сметката на това семейство, ако зимата е като през предишния сезон, ще падне на 796,36 лв. без ДДС, с налога стават 955,63 лв.

Като се има предвид, че в този блок ситуацията не е от най-добрите, най-вече с подгряването на топлата вода, то в нормална ситуация сезонът би струвал с поне 20% по-малко.

Потребител твърди, че в “Бъкстон” за 100 кв. метра жилище парното му е към 970 лв. за миналия сезон. При същите климатични условия тази година зимата ще му струва 811,31 лв. По негови наблюдения отоплението на двустаен апартамент с парно излиза между 500 и 600 лева, ако съседите не крадат.

Около 1000 лева струва отоплението с руски въглища с котел за парно на жилище от 75 кв. м, твърди експертът Никола Вучев. Те вече не са донбаски, там се води война, освен това находищата се изчерпват и се влошава качеството им. Руските, които са на пазара, били по-добри. За да се изкара зимата с това гориво, трябват 3-4 тона, цената им е между 280 и 350 лв. за тон в зависимост колко далеч е мястото, от което се купуват от пристанищата на Дунав и на Черно море.

За отопляването на къща от 120 кв. м трябват 5-6 тона, а сметката излиза между 1500 и 2000 лв.

Българските въглища са от 200 до 280 лв. на тон, но тъй като са по-нискокалорични, цената на отоплението с тях излиза по-скъпо, казва Вучев. При руските калоричността е 46-50% висока, пепелното им съдържание е по-малко.

На сезон в България се продават към половин милион тона въглища и брикети, казва експертът. До 10 години това щяло да се промени, тъй като потребителите вече предпочитат да се отопляват, без някой от фамилията да бъде докер и огняр и всеки ден да чисти парното. Дори да им излиза по-скъпо, те предпочитат все по-често инсталации за пелети.

Друг експерт и регионален мениджър по продажби в София казва, че за първа година в града продадените пелети са повече от дървата. В Западна Европа въглищата не се употребяват за битово отопление, тъй като няма инсталации за очистването на сярата, казва още мениджърът.

Отоплението само с дърва струва близо до това с въглища. За 75 кв. м с камина сметката е към 1000 лв. за сезон. Легалната цена през това лято бе между 70 и 80 лв. на кубик. Сега ситуацията е променена, гърците, които доскоро заради кризата не са можели да плащат, поръчват дърва и посоката на търговията се е преместила на юг. Затова цената у нас се е увеличила и е между 80 и 100 лв. за кубик.

Отоплението с пелети е около 20-30% по-скъпо от това с въглища и с дърва. За 75 кв. м сезонът би излязъл около 1200-1300 лв. Само че семейство в Иваняне отоплява вече 4 години 120 кв. м къща с котел на пелети с разход на сезон между 800 и 1500 лв.

За тази зима са купили 3,5 тона пелети при цена през август 320 лв. за тон, допускат, че ще се наложи да купуват още и при по-високи цени. Парите за топло за сезона зависят от режима на отопление, който се задава, от това дали е изолирана къщата, каква е дограмата. Това всъщност е валидно за всички видове отопление.

Зимата на ток ще бъде с 0,11% по-евтина от предишната. С толкова бяха намалени цените на еленергията за бита от 1 юли. Ако отоплението не е с енергоспестяващ климатик, а с духалки, реотани, радиатори, то сметката за сезона за 75 кв. м жилище ще излезе 1202 лв. Изчислението е при комфорт на топлината и разход от 5291 квтч дневна енергия и 3313 квтч нощна.

При 2 климатика, които топлят 72 кв. метра, разходът е 5567 квтч, а сумата е 820 лв. за сезона.

Още по темата можете да прочетете тук