Ако видите жена с нарисувана черна точка на дланта, веднага се обадете на полицията

Това е сигнал, че тя е жертва на домашно насилие

По данни на Световната организация по здравеопазване всяка трета жена в света е жертва на домашно насилие. Тези потресаващи данни са основателна причина не просто да се говори, а да се крещи за проблема.

Основната сложност е в това, че домашното насилие е многолико и разнообразно, но почти винаги е скрито от хората. Този проблем не се споделя в приятелски разговори - най-често от страх. И от срам. Ето защо обикновено си мислим, че подобно нещо може да се случи някъде далече от нас. Не с нас, не в нашето обкръжение, не и в нашия живот.

Неотдавна по инициатива на група ирландски активисти стартира необичайна кампания под названието "The Black dot" (Черна точка). Целта на този проект е да се привлече вниманието на обществото към проблема за семейното насилие. Жените, които често са подложени на побой, трябва да нарисуват на дланта си черна точка. Това ще бъде своеобразен сигнал "SOS" за околните.

Вече са регистрирани случаи, в които черните точки са помогнали на жени в беда. Например, Жаклин Павличек от Англия изпратила на социален работник фотография с черна точка на дланта. Само след няколко часа при съпруга й дошли служители на полицията. В момента се провежда съдебно разследване, в хода на което ще се установи как да бъде наказан недобросъвестният мъж.

Проблемът с домашното насилие е много по-мащабен, отколкото изглежда на пръв поглед. В обществото е прието да се мисли, че това се случва само в нещастните семейства. Статистиката, обаче, показва, че сред агресивните съпрузи има и успешни преподаватели, юристи, банкери и медици. Инициаторите на проекта са убедени, че колкото повече знаят хората за семейното насилие, толкова по-лесно ще бъде да се противопоставим на този проблем. Всички ние.