За пръв път гласуваме преференциално за общински съветници

Политика

23-10-2015, 19:02

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Именно тяхното отчитане, ще затрудни и забави ЦИК

На предстоящите местни избори и национален референдум гражданите ще гласуват с по три или четири бюлетини, които ще трябва да се пуснат в две различни урни, намиращи се в две различни помещения. В едната урна се гласува за кметове и общински съветници, а в другата – за референдума.


В малките населени места бюлетините за местния вот ще бъдат три: за кмет на кметство, за кмет на община и за местен парламент. Заедно с бюлетината за референдум общо попълваните документи ще бъдат четири. В София, Пловдив и Варна изборните книжа ще бъдат също по четири, с разликата, че жителите на тези градове няма да избират кмет на кметство, а районен кмет.


Упражняването на глас ще става в две тъмни стаички - една за местните избори, друга - за националното допитване за въвеждане на електронно гласуване.


На тези местни избори гражданите за пръв път ще могат да гласуват преференциално за общински съветници и по този начин да вкарат в местните парламенти предпочитаните от тях кандидати, независимо от това как са подредени те в листите.


В бюлетината за общински съветници гласоподавателят ще може да отбележи желаната от него партийна (коалиционна) листа със знак в кръгчето пред нея. След това пред предпочитано име на кандидат (в квадратче - бел. авт.) ще може да посочи предпочитанието си конкретно за него.
Гласоподавателите могат да упражнят своя вот със знаците "X" или "V" в указаното поле.


От Централната избирателна комисията (ЦИК) съобщиха, че не очакват обърквания нито в попълването, нито в броенето на бюлетините, тъй като формата им е твърде различна. Според ЦИК отчитането на гласовете също няма да е проблем, тъй като членовете на секционните избирателни комисии (СИК) са инструктирани преди преброяването да сортират различните бюлетини на отделни купчини.


Единственият проблем, който от ЦИК очертават преди предстоящия вот, е отчитането на преференциалното гласуване за общинските съветници. Според представители на комисията, заради общинската избирателна квота ще има бавене и затруднения при отчитането на предпочитанията.


В закона, изработен под ръководството на бившия депутат от БСП Мая Манолова в предишния парламент, е записано, че преференциите за общински съветник се изчисляват на база брой на гласовете, получени за кандидат, но "не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота". Досега - на парламентарните и евроизборите, преференцията се смяташе като минимален процент (7% за депутати и 5% за евродепутати) от действителните гласове за съответната листа.


На 25 октомври обаче ще е различно - като база за определяне на отбелязаните предпочитания ще се използва друг квотен механизъм. Общинската избирателна квота се получава при "делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет".


Въпреки сложността на изчисленията и улесняването на корпоративния вот в малките населени места, където разместване ще може да става и с 50-тина гласа, отбелязването на преференциите ще се случва както на европейски и парламентарни избори.


Въпросът на референдума е: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". Гражданите могат да отговарят с "Да" или "Не".
Според закона изборният ден ще започне в 06:00 ч. сутринта и ще приключи в 19 часа, освен ако на много места в страната няма опашки, което може да накара ЦИК да удължи крайният срок за гласуване до 20 часа.


Както винаги, пред всяка секция и вътре в тъмните стаички трябва да бъдат указани знаците за гласуване и образци на бюлетините.