Зависимостта от хазарт расте и никой не знае размера й

Общество

23-10-2015, 16:32

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

НПО пращат писма до премиера за прекратяване на недомислена процедура по превенция

Неправителствени организации настояват за прекратяване на процедурата за финансиране на превенцията на зависимостите от хазарта. Според гражданските организации процедурата ще има обратния ефект и ще финансира рекламата на хазартните игри. В същото време зависимостта сред хората расте и никой не знае мащабите на проблема у нас.


Всичко тръгва от препоръки на Европейската комисия за обуздаването на хазартната зависимост. Защото, според европейско проучване, около 1% от пълнолетното население проявява някаква зависимост, а при 2% – зависимостта е прераснала в степен до проблем.


За България такова проучване не е правено, но не се и предвижда да бъде направено с тези 2 млн. лв., които сега са обект на обявената процедура за финансиране на проекти, с които да се бори тази зависимост и които се превръщат в ябълката на раздора.


Според неправителствените организации сроковете на конкурса за представянето на проектите са нереално къси. Процедурата е обявена на 9-и октомври и ще бъде затворена на 30-и октомври. Мащабът на дейностите, определени в процедурата, е твърде ограничен. Това каза Любен Панов от Центъра за нестопанско право пред БНР:

"Според нас дейности, предпазващи младите хора от хазарта, могат да бъдат и всякакви дейности в спортната, културната, образователната и социалната сфера и въвличане на младите хора в доброволчество. Това са и примерите от други страни-членки в Европейския съюз".
Неправителствените организации смятат, че процедурата тотално подменя целите на Европейската комисия и подозират, че е подготвена за конкретен участник.


В същото време засегнатите от хазартната зависимост се множат и в България. Този порок стига дори и до децата, каза Георги Богданов от Националната мрежа за децата, организация, която твърди, че има опит с проблема:

"Ако могат да се класифицират трите големи проблема пред българското семейство, това са алкохолът, наркотиците и хазартът. Казината, ротативките и лотариите, които изобилстват в ефира ни, насърчават хората да играят до степен, в която те да не могат да спрат. Всичко това преминава през това хора да залагат жилищата си и да останат без дом и подкрепа".


Неправителствените организации са убедени, че парите, които са предвидени сега, ще се изхарчат без ясна програма и цел и още – 666 хиляди лева от тях директно ще постъпят за "социално отговорна реклама" на хазарта. Те настояват процедурата да бъде спряна и да се даде възможност за разработването на действително практически насочени проекти. С тази цел те изпращат трето писмо до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов и до председателя на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев.

Реакция до момента е имало само на едното от писмата, но сроковете по процедурата продължават да текат, без тя да бъде прекратена.