Десетки загинаха при сблъсък на автобус и камион в Югозападна Франция

Свят

23-10-2015, 11:46

Снимка:

©Thinkstock

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Това е най-тежката катастрофа в страната от 33 години

42 души са загинали при жестока автомобилна катастрофа между автобус и камион в Югозападна Франция, съобщават световни агенции, позовавайки се на полицията. В автобуса е имало 49 пътници. Шофьорът на камиона, натоварен с дърва, е загинал.


Според Le Parisien 8 души са оцелели, от които петима са в критично състояние. Местните власти отбелязват, че петима пътници са успели да избягат от горящия автобус и са с леки наранявания, а други трима не са пострадали. Повечето от пътниците в автобуса, възрастни хора, са загинали на място. Вестник Sud Ouest пише, че възрастните хора са отивали на ваканция.


Инцидентът е станал около 7:30 часа местно време до село Puisseguin на второкласен път, в близост до град Либурн в департамента Жиронд, 60 километра източно от Бордо.
Автобусът е тръгнал рано тази сутрин от градчето Пти Пале, близо до мястото на катастрофата, към Дордон. Местен жител каза пред телевизионния канал I-tele, че катастрофата е станала на завой, който е познат като много опасен. Жител на селото разказа пред The Local, че автобусът е поднесъл при маневра и се е блъснал челно в камиона. Всички пътища са блокирани. Хората в селото са шокирани.


Разкрива се, че след катастрофата двете превозни средства са се възпламенили. Около 60 пожарникари са изпратени на мястото. Това е най-тежката катастрофа в страната за последните 33 години, отбелязва France Info. Последният подобен инцидент е от 1982 година, когато 53 души загиват в Централна Франция. 44 от тях са деца.


"Френското правителство е напълно мобилизирано след тази ужасна трагедия", заяви президентът на страната Франсоа Оланд, който е на държавно посещение в Атина. Премиерът на Франция, вътрешният министър и кметът на Бордо ще посетят по-късно мястото на катастрофата.