Истерията с опасни турски ваксини отива на прокурор

Най-доброто от печата

23-10-2015, 07:13

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Препаратите срещу хепатит Б са за бежанците

Здравният министър Петър Москов ще сезира прокуратурата, която да установи кой стои зад истерията, породена от публикации, че внесените у нас ваксини от Турция са опасни за здравето. Според него става сума за атака срещу националната сигурност. Ако вследствие на "такава грозна и лобистка кампания в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни", обяви Москов.

От няколко дни се появяват информации, че у нас са внесени от Турция 100 000 дози опасна ваксина за хепатит Б, която съдържа живак и не е разрешена за употреба в ЕС. Пратката е влязла у нас заедно със 100-те хиляди петвалентни ваксини за бебета, също от южната ни съседка, договорени от МЗ за осигуряване на задължителните имунизации в страната.

"Петвалентната ваксина, внесена от Турция, е абсолютно същата, която се използва в момента у нас. Единствената разлика е, че листовката й е на турски. Ако трябва, ще сложим снимки на сайта, за да може мамите да бъдат абсолютно спокойни и да не се влияят повече от мръсниците, които водят тази кампания, защото това е мръснишко. Не лобистко, то е мръснишко", обяви Москов вчера.

За ваксината срещу хепатит Б Москов обяви, че у нас се използва различна от внесената от Турция. "Тя е разрешена за употреба в ЕС, имаме достатъчно количества от нея и затова няма да се прибягва до включването в имунизационния календар на препарата, внесен от Турция", каза министърът. Ваксината е внесена, за да се използва в случай на епидемия сред бежанците у нас, и то след разрешение от агенцията по лекарствата, допълни той. ИАЛ са разрешили ваксината да бъде внесена в страната ни и да стои като резерв за извънредни ситуации.

Дарената от Турция ваксина срещу хепатит В се е използвала в България до 2007 г., обясниха от агенцията. Препаратът съдържа консервант, който Европейската агенция по лекарствата не препоръчва за употреба в ЕС, но е одобрен от Световната здравна организация. Според зам. здравния министър Бойко Пенков ваксината ни е дарена от Турция като допълнение към петвалентната, защото от турската страна са сметнали, че по този начин се покрива целият ефект на шествалентните ваксини.

ДЕФИЦИТ

Москов припомни сагата с липсата на ваксини. На 9 март тази година е бил обявен търг, на който не се е явила нито една от двете фирми, които произвеждат петвалентните и шествалентните препарати. В резултат на това министерството е потърсило заместител, като се е спряло на южнокорейска ваксина. Оказало се е обаче, че нейното съдържание е неприемливо и след отрицателно становище на ИАЛ сме се отказали от този препарат. След това са започнати преговори с Турция за доставката на петвалентната ваксина, която се употребява и в България. Ако фирмите не се явят на следващите търгове, ние ще внесем отново препарати от Турция през 2016 г., зарече се министърът.