Павлова към строителите: Работете денонощно, трафикът трябва да се отпуши

Политика

22-10-2015, 16:06

Снимка:

Facebook/Бойко Борисов

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Днес заработиха части от "Струма" и Западната дъга на София

Само два дни преди местния вот бе пуснато движението по трикилометров участък от Западната дъга на София и бе направена първа копка на второ – 5.5 км трасе, от връзката на магистрала "Люлин" със строящата се в момента Северна скоростна тангента. Днес се открива и 37 км трасе от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма".


Въвеждането в експлоатация на отсечката от Западната дъга, която бе построена от обединение "Трейс СОП" ДЗЗД за 47.8 млн. лв. с ДДС, трябва да облекчи значително транзитния товарен трафик между Турция и Западна Европа през лятото, стана ясно от думите на зам.-кмета на Столична община Любомир Христов. На прерязването на лентата присъстваха премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова, здравният министър Петър Москов и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.


Присъстващите разгледаха в дъжда съоръжението на три нива. Павлова не бе критична към дъжда и дори видя в него поличба, при церемонията за първата копка на следващия участък от Западната дъга, която предизвика огромно задръстване. Очакванията са за 10 месеца да се построят 5.5  км за близо 102 млн. лв. с ДДС от оперативната програма "Транспорт". Изпълнител е консорциум "Европейски пътища", начело с "Джи Пи груп".


"В днешния дъждовен ден се надявам да ни върви по вода и с Божията благословия да започнем този макар и малък като дължина, но изключително важен участък от основните пътни направления, които изграждаме", заяви Павлова. По думите й, участъкът е важен, защото Софийският околовръстен път в частта на Западната дъга е един от най-натоварените в цялата страна, свързвайки изключително важни, натоварени и много тежки направления. От тук преминава целият транзитен трафик в направленията и връзката с ГКПП "Калотина" и магистралите "Хемус", "Тракия" и бъдещата Северна скоростна тангента, каза регионалният министър .


"Участъкът макар и малък като дължина е една много важна инвестиция за безконфликтно, безпроблемно и безаварийно преминаване на целия огромен транзитен трафик", заяви тя.
Павлова припомни, че на 22 август 2012 г. е започнало изграждането със срок 22 месеца. "Днес на 22 октомври макар и със закъснение даваме доброто началото на съграждането на нещо ново и завършваме един изключително важен и критичен участък", обясни още министърът.  


Средата на лятото на 2016 г. вторият участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде пуснат в експлоатация, заяви шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Той обясни, че изпълнението на краткия участък е сложно заради топлопроводите на близката ТЕЦ "Люлин", жп линии и други съоръжения.


Реализирането на проекта се извършва по схема с фазиране. Строителните дейности започват с финансиране по оперативната програма "Транспорт" (2007-2013), а завършването ще изплати по новата "Транспорт и транспортна инфраструктура“ (2014-2020). Министърът припомни, че на заседанието на Министерски съвет тази седмица е взето решение да се сключи договор и с подкрепата на управляващия орган на програмата да се осигури финансиране и от новия програмен период за довършването на обекта, за да се гарантира, че то ще бъде финансирано изцяло със средства от европейската солидарност в размер на  103 млн. лв.


Павлова заръча на Лазаров да следи строго за срока и качеството на работа. Тя пожела на строителите да работят, ако трябва и денонощно, за да завършат, по възможност, предсрочно, но много качествено обекта, така че максимално бързо да се облекчи трафикът.
След Западната дъга присъстващите поеха за рязане на лентата на участъка от Дупница до Благоевград на магистрала "Струма".


С тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване започна церемонията по откриването на лот 2 на "Струма". Към това събитие се присъединиха и президентът Росен Плевнелиев, министърът на транспорта Ивайло Московски, областните управители на Благоевград и Кюстендил, кандидати за кметове и общински съветници от двете области. Водосветът се отслужи от Неврокопския митрополит Серафим и Н. Пр. преосвещенство Бранитският епископ Григорий.


37-километровият магистрален участък свързва Дупница с Благоевград и бе приключен десет дни предсрочно от първоначално поставения срок.
Трасето бе изпълнено от българските фирми "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой 92" и италианската "Импреза". Стойността на договора с тях е 358 млн. лв.


С пускането на този участък вече 69 км от София до гръцката граница на ГКПП "Кулата" е магистрала. Единственият неизграден участък е този през Кресненското дефиле с дължина от 67 км. Финансирането на обекта става със средства от оперативна програма "Транспорт".