Министър Ненчев подписва за МиГ-овете срещу 6 138 000 евро

Политика

22-10-2015, 11:36

Снимка:

bnr.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Сделката с поляците спестява на страната ни 24 млн. лева, 3% мито и 20% ДДС

Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега ще подпишат договора за модернизация на самолетите МиГ – 29. Срещу 6 138 000 евро полските военно-авиационни заводи ще ремонтират български двигатели. Така в края на август и в началото на септември 2016 г., България ще прибави към авиацията си още три изправни машини, съобщава БНТ.


Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца. Поляците се ангажират да модернизират напълно четири български двигателя до шест месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови до четири месеца след това. Част от модернизацията ще се извърши във военно-авиационния завод край Варшава.


"Първите ми впечатления са отлични. Имах информация че специалистите са добри, а сега ми се удаде шанс лично да се убедя в качествата и възможностите на завода. Току-що бе съобщено, че са извършени ремонти на 170 двигатели без да има инцидент, което е твърде впечатляващо“, каза военният министър.


Сделката с поляците спестява на страната ни 24 млн. лева и допълнителни близо 3% мито, което няма да платим, както и 20% ДДС.


Разходите по транспорта на двигателите са за полската страна. За да не чакаме докато станат готови първите двигатели, поляците ще заемат два свои двигателя за 200 летателни часа 20 дни след подписването на договора, посочи Ненчев. След модернизацията те ще използват два наши за същия брой часове.