Плащаме за тока по час

Най-доброто от печата

22-10-2015, 07:05

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това ще стане, когато заработи енергийната борса

Когато заработи енергийната борса, ще можем да плащаме за ток според потреблението на час, пише в. "Новинар". Ако искаме да сменим ЕРП-то, сегашната система за двойна нощна и дневна тарифа ще се отменя. За целта ще се въведе график (прогноза) за всеки клиент за почасово потребление за даден период.

Той ще се изготвя от ЕРП-то. „Този график се нарича стандартизиран товаров профил и е един от механизмите, свързани с либерализацията на енергийния пазар, където ток ще се продава почасово от различни доставчици”, обясниха  от КЕВР.

Новите правила са предложени от регулатора, за да може енергийната борса да заработи у нас.

Те вече са качени в портала за обществени консултации на Министерския съвет. Профилът ще се въвежда единствено при решение на потребителя за смяна на неговия доставчик. Ако такава смяна не настъпи, потребителите запазват сегашното си двойнотарифно таксуване.

При техническа възможност доставчикът на либерализирания пазар може да предложи на клиентите си динамично ценообразуване, в зависимост от профила си клиентът да заплаща по различни тарифи дневното, нощното и върховото си потребление, уточниха от КЕВР.

Целта е на малките битови потребители да се даде реален достъп до пазара на дребно, без да се въвеждат скъпи и сложни измервателни системи.

Новите правила ще бъдат обсъдени в четвъртък, а борсата се предвижда да заработи преди Нова година.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че новите тарифи за тока за предприятията и дали те ще повлияят на крайните потребители ще станат ясни след закрито заседание на регулатора на 30 октомври.