Референдумът приобщава три общности към политическия живот на страната

Политика

21-10-2015, 17:03

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Българите в чужбина, хората с увреждания и младите стават активна част от съдбата й

Ако си позволим нисък интерес и към това допитване до народа, това ще окаже негативно влияние върху реномето на референдума като инструмент на демокрацията по принцип. Гласуването потвърждава референдума като характерна черта на демокрацията. Това заяви председателят на управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев на дискусия, с която завърши информационната кампания на асоциацията в полза на електронното гласуване, предаде офнюз.бг.


Той припомни, че това е вторият референдум в най-новата история на България. "Първият не успя да мобилизира критичен брой граждани и не бива отново да подминаваме темата с лека ръка", предупреди Минчев.


"Референдумът дава възможност за приобщаване на социални общности към политическия живот в страната, а именно - българите в чужбина, хората с увреждания и младите. Това е теза, която се потвърди и по време на дискусиите ни из цялата страна в последния месец", коментира по време на срещата Ваня Нушева-Кашукеева, програмен директор на асоциацията.


Тя подчерта, че българите, които живеят в чужбина, имат същите права по отношение на гласуването и имат нужда от допълнителен механизъм, който да им позволи да упражняват правото си на глас по лесен и достъпен начин.


"Хората с увреждания, които в България са над 600 хил., имат усещане за недостъпна среда, когато дойде изборният ден. За младите хора гласуването не минава през стоене на опашки; те имат друг подход към случващото се в обществото - не гледат новините по телевизиите, но непрекъснато са в интернет и участват активно в социалните мрежи. Електронното гласуване е съвременен начин за участие в изборния процес и ще позволи по-активно включване на всички тези социални групи”, допълни тя.


"Електронното гласуване е стъпка към окончателното преминаване към механизмите на електронното правителство. Рано или късно то ще бъде наложено от практиката, като на 25 октомври ние вземаме принципното решение дали да започне същинската експертна дискусия за начина, по който да бъде въведено”, каза Катя Христова, експертът на "Прозрачност без граници". Според нея въвеждането на електронно гласуване може да включи гражданите при вземането на важни решения за управлението, включително и в процеса на модернизиране на публичната администрация.


По повод сигурността на процеса и анонимността на вота Георги Методиев от "Прозрачност без граници" коментира, че съществуват необходимите технологии за осигуряване на сигурно и надеждно електронно гласуване. "Въпросът е кои от тях и как ще бъдат приложени в България”, допълни той.
"Това е избор с директен изход, избор за прякото участие на всеки един от нас, като граждани, в процеса на взимане на решения и определяне на дневния ред в страната", коментира Линка Тонева от асоциацията.