Мюфтия на Ерусалим е отговорен за изтреблението на евреите от Хитлер

Свят

21-10-2015, 16:12

Снимка:

©segabg.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Това изявление направи Нетаняху часове преди визитата си в Берлин

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху предизвика полемика часове преди визитата си в Германия, след като заяви, че бившият главен мюфтия на Ерусалим Амин ал Хусейни е отговорен за решението на Хитлер да унищожи евреите, съобщи Ройтерс.


В реч пред ционистки конгрес във вторник, Нетаняху обърна внимание на серията от атаки срещу евреи в Палестина през 20-те години на XX век, които до голяма степен са насърчавани от Амин ал Хусейни.
Неговата визита при нацистите в Берлин през 1941 г. е послужила като инструмент на Хитлер за привеждане в изпълнение на "окончателното решение" на еврейския въпрос, заяви израелският премиер.


Бенямин Нетаняху и германският канцлер Ангела Меркел ще се срещнат около 19 часа днес в Канцлерството в Берлин, след което ще продължават дискусията си на официална вечеря.
В хода на разговор с министър-председателя на Израел Меркел ще положи усилия за деескалацията на конфликта в близкоизточната държава


Меркел застъпва двудържавното решение на конфликта в Израел, но никой в Берлин не очаква Нетаняху да работи в тази насока.