Гаф с $6 милиарда бие по авторитета на "Дойчебанк"

Свят

20-10-2015, 13:20

Снимка:

technews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Историята е невероятна за институция с такъв ранг, твърдят експерти

"Файненшъл Таймс" съобщава за доста невероятна история, отнасяща за "Дойчебанк", която може да повдигне нови въпроси относно оперативните практики в най-голямата германска банкова институция, посочва БНР.


"Дойчебанк" е изправена пред огромен срам в медийното пространство, след като "Файненшъл Таймс" съобщи, че банката погрешно е изплатила на клиент на хедж фонд в САЩ огромните 6 млрд. долара, след като младши търговец на немския кредитор е обработил грешни цифри при този превод. Подобни недоразумения са известни на финансовите пазари като грешка на "дебелия пръст".


Според информация на финансовото издание, което цитира двама души, запознати с въпроса, грешката се е случила през юни, когато младши член на базирания в Лондон валутен търговски екип на "Дойчебанк" е обработил брутни данни, вместо тяхна нетна стойността и това е довело до конкретната валутна сделка с "твърде много нули". По същото време неговият шеф е бил на почивка.


Немският банков гигант е възстановил сумата от клиента още на следващия ден и за инцидента е било докладвано на Федералния резерв на САЩ, на Европейската централна банка, както и на британските финансови оторизирани органи, съобщава "Файненшъл Таймс".


Донякъде невероятната история повдига нови въпроси относно оперативния контрол и управлението на риска в "Дойчебанк". Това става в доста "горещ" момент за немската банка, когато тя преструктурира дейността си, разделяйки своята инвестиционна банка на две и разделяйки се с някои от своите топ банкери. До сега голямата германска кредитна институция се гордееше с така наречения "принцип на четири очи", който изисква всяка сделка да бъде преразгледана от друг човек, преди да бъде обработена окончателно.


През миналия уикенд "Дойчебанк" анонсира драстични промени, след като новият главен изпълнителен директор Джон Краян започна фундаментален основен ремонт във финансовата институция. Тези съществени промени следват оповестените преди дни трагични финансови резултати на банката, която излезе на рекордна загуба преди облагане с данъци в размер на 6,2 млрд. евро през третото тримесечие на годината.