ПЕГИДА: Давай, Меркел, ти целуваш като Юда

Свят

20-10-2015, 12:09

Снимка:

nakratko.b

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Популисткото движение чества годишнината си в Дрезден, посрещна го контрапротест

Хиляди привърженици и противници на германското популистко движение ПЕГИДА, което е сред водещите изразители на недоволството от притока на бежанци в страната, се изправиха едни срещу други в Дрезден по повод първата годишнина от учредяването на формацията, предаде Франс прес.


Според местни медии и университет в града, специализиран в преброяването на демонстранти, близо 20 000 души са се събрали на площад в центъра на Дрезден по призива на ПЕГИДА (Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада). Движението бе създадено на същото място на 20 октомври 2014 г.
Това е около двойно повече от средната посещаемост на демонстрациите на движението през последните две седмици, но по-малко от рекорда от 25 хиляди души на 12 януари. Организаторите очакваха 50 хиляди души.


В същото време около 13 000 контрадемонстранти участваха в различни шествия в града срещу популисткото движение. "Съпротива! Съпротива!", скандираха поддръжниците на ПЕГИДА, а също "Ние сме народът", използвайки прочутия лозунг от демонстрациите срещу комунистическата диктатура в бившата ГДР в края на 1989 г.


Демонстрантите излязоха по улиците с плакати срещу имигрантите. На някои от тях бяха изобразени зачеркнати силуети на жени, забулени с хиджаби, пишат други източници. Сред плакатите се четеше надпис "Давай, Меркел, ти целуваш като Юда". Сред множеството имаше и унгарски знамена, в подкрепа на политиката на Виктор Орбан срещу имигрантите."Меркел вън", пишеше на една табела. Канцлерката се превърна в основна мишена на ПЕГИДА заради политиката си на прием на стотици хиляди мигранти през последните месеци, които според ПЕГИДА са заплаха за Германия. Страната очаква рекордните 800 000 до един милион мигранти до края на тази година.


Лидерът на ПЕГИДА Луц Бахман нарече Меркел "диктатор" пред присъстващите и призова Дрезден да е "центърът на съпротивата" на политиката на германското правителство. Контрадемонстрациите пък се насочиха към митинга на ПЕГИДА сред голям брой полицаи, стараещи се да осуетят сблъсъци между двата лагера. В началото на вечерта имаше кратък сблъсък с фойерверки между привърженици и противници на ПЕГИДА преди полицията да разпръсне тълпата.


Митингът в Дрезден се състоя в силно напрегната обстановка след съботното нападение с нож над кандидатката за кмет на западния град Кьолн Хенриете Рекер, която работи в общинския отдел за настаняване на бежанците. Нападателят е смятан за близък до крайната десница. Рекер бе приета в болница след нападението и вчера бе избрана за кмет на Кьолн с 52 процента от гласовете.


Организацията ПЕГИДА бе формирана от Луц Бахман през октомври 2014 година. Името й представлява акроним, образуван от думите "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада".