Делото "Червеи" започна без Владимира Янева

Крими

20-10-2015, 11:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: „Червеи“ е сериозен тест за прокуратурата

Съдията реши процесът да е публичен

Процесът срещу бившия председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и ексшефа на дирекция Вътрешна сигурност на МВР Тодор Костадинов тръгна днес в СГС. Процесът ще е публичен, реши съдия Иван Коев. В близо 10-минутна реч пред камери, Коев обясни защо ще е така.


"Публичността е процесуална ценност, която гарантира справедливостта на съдебния процес в демократичното общество", посочи той. Допълни, че така не само се гарантира неговата справедливост, но и правото на обществото да получава информация, както и правото на медиите да разпространява новини от обществено значение.


Все пак би могло да бъде допуснато делото да се гледа при закрити врата, но само когато към него са приобщени секретни материали, посочи Коев. Магистратът поясни, че информация по делото не би била секретна ако вече е била оповестявана публично.


Владимира Янева използва правото си да не се яви, но Тодор Костадинов дойде в залата.
Двамата са подсъдими за аферата "Червеи". Янева е обвинена затова, че като съдия е разрешила употребата на СРС-та, които многократно надхвърляли законовите срокове. Костадинов пък е обвинен за даване на неверни данни в исканията за СРС-та. Делото продължава с разпит на близо 20 свидели. Очаква се процесът да продължи през целия ден.