Старинен храм се надигна от водите на мексикански язовир (видео)

Свят

20-10-2015, 11:12

Снимка:

boredpanda.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Потопената черква" изплува от язовир Жребчево вече 50 години

Местните рибари се преквалифицираха в ексурзоводи

Исторически паметник от XVI-ти век отново е достъпен за наблюдение след продължително засушаване в Мексико, съобщи АП.


Стените на църква, строена преди четири столетия от доминикански монаси, отново се появиха пред погледите на хората. Язовирът, на дъното на който се е оказала през 1966 г., внезапно стана с 25 метра по-плитък. Заради липсата на дъждове река Табаско пресъхнала, а оттам драстично спаднало и нивото на язовира.


Сега стените на храма се издигат на 10 метра над повърхността. Това пък носи допълнителен поминък за местните рибари, които бързо са се преквалифицирали в екскурзоводи. Дължината на храма е 61 метра, височината на камбанарията - 16 метра.


Църквата, посветена на Свети Яго, е залята от водите на язовир Незахуалкойотл през 1966 г. След това се е появявала само веднъж - при друг безводен период през 2002 г.


Изплувалият храм в Мексико напомня на българския храм "Свети Иван Рилски", известен като Потопената църква в село Запалня. Цялото село е било потопено през 1965 година при изграждането на язовир Жребчево.


Като митично създание обаче църквата изплава всяка пролет от водите и потъва отново в тях през късната есен, щом настъпи пълноводието.