Поне двама водачи са имали афганистанците, заловени край Средец

Крими

20-10-2015, 10:23

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

След стрелбата са избягали, разследването няма повече информация за тях до този момент

54-мата афганистанци, които се натъкнаха на наш граничен патрул край Средец на 15 октомври, са имали поне двама водачи. След стрелбата обаче те са избягали и за тях в момента разследването няма информация, пише "24 часа".
Инцидентът стана около 22 часа в района на малко мостче, на около километър от Средец, в посока Бургас. В него загина един от бежанците.


При разпитите, които започнаха в петък и продължиха през целия ден в неделя, част от бежанците са разкрили, че маршрутът е определян от други мъже - двама или трима, които според тях не били нито техни сънародници, нито българи.


Засечката с граничния патрул е станала, докато групата е вървяла в колона и първата част от нея е преминавала под мостчето в местността Рибарска среща. Заради тъмнината много малко на практика са преките очевидци на прострелването.


След произведения изстрел бежанците легнали на земята. Вероятно моментът на паниката е използван от водачите, които явно познавали района, и те бързо се отдалечили. Засега няма данни групата от мигранти да е била по-голяма и да се е пръснала след инцидента.


Заловените бежанци са от различни места на Афганистан, някои от тях твърдели, че не се познават помежду си. Самоличността на убития е разкрита с помощта на друг от групата, който се представил за негов братовчед.


Вече е изяснено, че задържаните бежанци по различен начин са пристигнали в Турция. Някои са имали междинна спирка в източния град Ван, други са се присъединили към групата направо в Истанбул. Там прекарали различен период от време, някои - дори два месеца, докато се подготвя прехвърлянето им в България. Именно в Турция се снабдили с подходящо облекло - якета и туристически обувки.


Според запознати бежанците са и на различно интелектуално ниво - сред тях имало и напълно неграмотни, но и хора с по-добра подготовка и информираност.