Над 21 хиляди нелегално влезли чужденци са заловени за 9 месеца

Най-доброто от печата

20-10-2015, 06:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нито ограда, нито камери, нито патрули спират всекидневното проникване през границата

21 743 чужденци, влезли незаконно в страната, са били заловени от МВР от началото на годината. Това сочат данните на полицията за периода 1 януари - 1 октомври, предоставени на "Сега". Над 7 хил. са хванати чак във вътрешността на страната, което означава, че са минали безпрепятствено през браздата. Въпреки че има 30-километрова ограда по границата, по-голямата част от арестуваните са задържани на зелена граница - 5348 души. МВР брои за нарушители и 2513 души, които са се явили на граничните пунктове, очевидно с идеята да искат статут на бежанци.

Въпреки очевидните пробойни в охраната вътрешното министерство твърди, че те не се дължат на технически проблеми. Само за денонощие миналата седмица влязоха над 150 души, вчера други 23 бяха спипани близо до Капитан Андреево. Това обаче едва ли е окончателната информация, тъй като граничната полиция съобщава за заловените със закъснение.

От министерството продължават да твърдят, че няма проблем в охраната на границата, особено след инцидента в петък, когато рикоширал куршум, изстрелян от граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, уби афганистанец под мост край бургаското село Дюлево. Тогава стана ясно, че при Бургас при гонка на три автомобила с нелегални имигранти един от тях е изпуснат и е избягал, а шофьор на едната от заловените коли също се е измъкнал. Тези хора още не са заловени.

Сирийците продължават да преобладават сред чужденците, нелегално са влезли у нас - 53.5%. Веднага след тях се нареждат иракчаните - 23.1%, и афганистанците - 18.4%. Именно от афганистанци се състоеше групата от 54 души, която бе засечена край Дюлево. Все още остава загадка как те се добраха дотам и за какъв "пробив в интегрираната система на МВР", съобщен от главния секретар на МВР, става дума.

Твърде вероятно е интегрираната система за охрана на границата да не е работила в нощта на инцидента, като самото МВР може да е изключило части от нея на 15 октомври вечерта, съобщиха източници на "Сега". През последните години интегрираната система трупа ежедневно задължения към доставчика EVN и общата сума е достигнала близо 1 млн. лв. EVN обаче декларира, че въпреки задълженията не е спирала тока на границата. Полицейски източници обаче твърдят, че е имало случаи на изключване на системата по границата.

Евентуална липса на електричество в системата би обяснила неефективността й, защото на практика огромна част от мигрантите в България са засечени случайно, далеч от зелената граница. За случая в Средец обаче главният секретар на МВР Георги Костов твърди, че камерите са засекли хора, но по-малко на брой, затова бил изпратен патрул от само трима души. Според МВР теренът, през който са влезли чужденците, бил силно пресечен и камерите не уловили цялата група. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов обаче заяви още в петък, че устройствата не са работели, защото министерството не си е платило сметките за ток. Досега от МВР не са опровергали твърденията му официално, но неофициално нарекоха версията "пълни глупости".

Системата на границата е изградена от испанската Indra Sistemas и български подизпълнители. Тя е изградена на два етапа - от Капитан Андреево до Лесово и от Лесово до Царево. Дълго време заданието на МВР с точното разположение на камерите е било достъпно в интернет. На границата са поставени камери за нощно виждане, сеизмични датчици и друга модерна техника. Многобройните датчици улавят нарушител и задействат камерите, които се наблюдават в отдалечени контролни центрове. Камерите покриват целия периметър, те са насочени "гръб в гръб". Датчиците се задействат при движение в близост до охраняваната зона - на хора, транспортни средства, животни. За разлика от стационарните камери по границата навътре в територията са разположени по-големи и далекообхватни камери, които могат да се управляват дистанционно. Заедно с цялата тази система са изградени 4 локални координационни центрове, мобилни постове, радио-релейна мрежа, WiMax мрежа и др.

Проблемът е, че цялата тази система е изключително енергоемка. На практика очевидно заданието е било объркано, тъй като МВР трябва да плаща огромни сметки заради високата реактивна енергия, която генерира системата - т.е. заради неизползваната енергия. Вчера "Офнюз" съобщи, че през септември МС е разрешил на МВР да прокара ток в погранични села и да електрифицира част от системата за видеонаблюдение на границата. Става дума за изоставени ниви в селата Белеврен, община Средец, Горно Ябълково и Сливарово, община Малко Търново. Целта е да се увеличи броят на потребителите по трасето, за да паднат разходите за ток по границата.

 РАЗСЛЕДВАНЕ

Няма открити снимки и видеозаписи със сцени на насилие в телефоните на чужденците, заловени край Дюлево, съобщиха от прокуратурата. Досега са разпитани 47 души. Сред тях е и граничарят Вълкан Хамбарлиев. Не са му повдигнати обвинения заради стрелбата, дал е показания само като свидетел. По делото работят девет следователи и двама прокурори. Чакат се резултатите от няколко експертизи. Самоличността на убития афганистанец е установена, съобщи БНТ. Той се казва Бисмилля и според показанията на други от групата познавал пътя. При разпитите афганистанците са обяснили, че крайната им цел били Германия и Швейцария.