В нарушение на закона ВАС реши да си направи още една колегия

Най-доброто от печата

20-10-2015, 06:50

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

По идея на Георги Колев дузина съдии ще гледат като последна инстанция административните дела

Противоречивото предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев за създаване на трета колегия в съда беше прието на пленума - общо събрание на всички съдии от институцията. Новата структура ще включва два или три петчленни състава, които ще бъдат последната инстанция в юрисдикцията, която разглежда жалбите срещу актовете на изпълнителната власт.
Другата седмица ще бъде проведено ново заседание, на което ще бъде решена структурата на новата колегия, съдиите, които ще влязат в нея, и т.н.

В ръцете на 10-15 съдии
ВАС се състои от две колегии. Във всяка от тях имa по четири отделения, в които се разпределят делата съобразно материята им. Във всяко отделение има между три и четири тричленни състава. Съдиите от всяка колегия пък формират петчленни състави. Критиките към ръководството на ВАС в момента са, че материята по различните отделения, както и разпределението на съдиите в тях се определя еднолично от председателя на съда. Друга критикувана практика са и непостоянните петчленни състави, в които на случаен принцип се избира само докладчикът, а останалите четирима съдии се избират "след кастинг" и по този начин може да се гарантира изходът от делото. Според Георги Колев със създаването на новата колегия ще има "фиксирани" петчленни състави и този проблем ще отпадне. Според адвокати и съдии от ВАС, с които разговаряхме, ситуацията не само няма да се подобри, ами ще се влоши.
Предложението на практика означава, че 10 или 15 съдии ще решават окончателно всички дела, по които ВАС е първа инстанция - предимно актове на Министерския съвет, решения на ВСС и т.н. Подобно решение до голяма стенен ще обезсмисли принципа на случайно разпределение на делата. В тази посока е и друго предложение, което също вероятно ще бъде прието - в новата трета колегия да бъдат създадени и отделения, което означава, че всеки председател на двата или трите съдебни състава в нея ще бъде и началник на отделение.

Заседанието
Предложението за създаването на колегията е било направено от председателя на съда Георги Колев. За него са гласували 48 от върховните съдии, а 31 са били против. "За" са гласували шестима от осемте председатели на отделения на съда.
Магистрати, участвали в гласуването, са направили предложение за отлагане на пленума, защото според тях той се провеждал в нарушение на Закона за съдебната власт, който изисква за заседанието да бъдат поканени главният прокурор или негов заместник при Върховната административна прокуратура, председателите на административните съдилища и други съдии, председателят или член на Висшия адвокатски съвет и министърът на правосъдието. Подобни покани обаче не са били отправени. Мнозинството преценило, че не следва да има отлагане.
Новосъздадената "Касационна колегия" ще доведе и до назначаването на трети заместник-председател на съда. Пред магистратите Георги Колев е обяснил, че той ще посочи своя нов заместник еднолично и няма да се допитва предварително до самите съдии. Подобна практика беше наложена от новия ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Самооценката
В интервю за в. "Монитор" от понеделник Георги Колев в отговор на въпрос каква оценка си дава като ръководител на съда заявява: "Едната ми цел беше увеличаването на броя на съдебните помощници - всеки съдебен състав да има по един помощник, и мисля, че това го постигнах… Има и една цел, която си поставих, и тя не е свързана с делата. Това е целта, която би трябвало да е на всеки административен ръководител, а именно да осигури такива условия на работа, такъв микроклимат в съответния съд, който да им позволи те да гледат ефективно своите дела. Искрено се надявам да съм успял."
В интервюто Колев не коментира предложението за създаването на касационна инстанция.
Георги Колев беше избран за председател на ВАС в края на 2010 г. с политическата подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Назначението му беше едно от първите по-скандални решения на тогавашния състав на Висшия съдебен съвет - Колев, който започва кариерата си в системата на МВР, нямаше и ден като административен съдия. Изборът му се случи само година след като беше назначен за ръководител на Софийския градски съд. Пост, който той освободи преждевременно, за да наложи на него Владимира Янева.