Кери: САЩ се опитва да избегне пълното унищожаване на Сирия

Свят

19-10-2015, 17:15

Снимка:

nydailynews.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ и Русия се договориха за координиране в небето над Сирия

То ще доведе до нова миграционна вълна, счита държавният секретар

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че в най-скоро време ще се срещне с представители на властите на Русия, Саудитска Арабия, Турция и Йордания за обсъждане на сирийската криза. Той не уточни на какво ниво и в какъв формат ще се водят преговорите, но руски представител заяви, че "Москва проучва предложението за многостранна среща", пише медиапул.бг.

Кери каза, че САЩ се опитват да избегнат пълно унищожаване на Сирия с всички произтичащи от това последици за региона и допълнителната миграционна вълна, която би предизвикало.
"Нивото на имиграцията в Европа е опасно", тъй като на Европа й е трудно да поеме всички тези мигранти.

Държавният секретар отново коментира, че с военната намеса в Сирия Русия всъщност иска да запази на власт президента Башар Асад, а това ще привлече нови джихадисти и ще увеличи броя на бежанците. Възможен е друг път, ако Москва желае да бъде намерено политическо решение и едновременно с това се сражава с Даеш (Ислямска държава).

Прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи, че поканата на държавния секретар на САЩ Джон Кери за среща няма да е за разговори на високо равнище.

Основното различие между САЩ и Русия остава политическото бъдеще на президента Башар ал Асад. С помощта на руските въздушни удари силите на Башар Асад и съюзниците му Иран и Хизбула през последните седмици възвръщат контрола на обширни територии, които бяха спечелени от опозицията.
Според него този процес, че се управлява на ниво външно министерство.

Москва твърди, че целта на кампанията й в Сирия не е да запази президента Башар Асад на власт, а да защити руските национални интереси и да разгроми джихадистите от "Ислямска държава".
"Решението да започне операцията на руските въоръжени сили в Сирия бе взето без спонтанност и без бързане. Всички "за" и "против" бяха претеглени окончателно късно вечерта на 29 септември, ден преди първите въздушни удари срещу терористите", заяви Сергей Иванов, оглавяващ администрацията на руския президент.

Той опроверга съобщения в западни медии, цитирали анонимни източници от Кремъл, според които именно Иванов заедно с други двама - министъра на отбраната Сергей Шойгу и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, убедил държавния глава Владимир Путин да започне операцията на Въздушнокосмическите сили в Сирия. "Благодаря за комплимента. Нещата станаха другояче", иронизира руският представител.

"Русия е преценила всички възможни рискове и е взела необходимите мерки, за да гарантира сигурността на руските военни в Сирия", заяви Иванов в интервю за ТАСС.

Руски военни няма да участват в сухопътни битки в Сирия, а летището Хмеймим, откъдето излитат руските самолети, се намира в район, изцяло контролиран от правителствените войски, каза Иванов и увери, че там има "много сериозно ниво на защита".