Пенгезов: Обрекоха ме на гражданска смърт

Крими

19-10-2015, 16:21

Снимка:

paragraph22.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия председател на САС

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Той е подсъдим заедно с още седем души за злоупотреба с финансови средства от Оперативна програма "Административен капацитет".


Случаят е свързан с проект за прозрачност на военните съдилища, започнал през 2009 година, когато Пенгезов беше председател на Софийския военно-апелативен съд. Тъй като реализацията продължи и след като той със скандал беше избран за шеф на Софийския военно-апелативен съд, подсъдим за присвояването на евросредства е и наследникът му Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров. Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се водеше срещу неизвестен извършител.


Обрекоха ме на гражданска смърт, каза Пенгезов, цитиран от БНР. За пореден път той повтори, че зад проблемите му стои Движението за права и свободи, което е овладяло съдебната система.


"Скандалът стана, когато освободиха Октай Енимехмедов. Тогава, едва ли не, ДПС го взе като лична обида и от там нататък всичко тръгна с главата надолу. Нареди се на човек, той нареди на друг и делото се появи на бял свят. Все още не е овладян Апелативният съд. Само той остана обаче", каза Пенгезов.


През април миналата година тримата военни магистрати станаха официално обвиняеми, заедно с Мария Дивизиева - тогавашен началник на кабинета на предишния премиер Пламен Орешарски. През 2009 година тя е отговаряла за реализирането на проектите по ОПАК.


В хода на разследването броят на обвиняемите се удвои и разнообрази. Така на 1-ви април делото стигна до съда с осем подсъдими и започна прехвърлянето му между военните и цивилните съдии. След като магистратите под пагон си направиха отвод заради дългогодишното си познанство с Пенгезов и другите военни съдии, ВКС прати казуса в СГС, който гледа дела срещу магистрати.

Делото продължава през януари.