Шефът на ОЛАФ: Българските съдии имат проблем да наказват

Арт и Стил

19-10-2015, 15:19

Снимка:

mediapool.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обобщи Джовани Кеслер по време на пуличен дебат у нас

"Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно в това има голям проблем", заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време посещението си в България, цитиран от агенция "Фокус".


Добре функциониращата система има нужда от добро управление на администрацията, контрол, одит, разглеждане на разходите и проверки дали тези разходи са правилни, заяви още Кеслер.
По думите му, ако хората са наясно, че разходите им се разглеждат и приходите им подлежат на конкретен контрол, това е инструмент за предотвратяване.


Според Кеслер най-големият възпиращ фактор е възможността да бъде разкрита злоупотребата, а не наказанието: "Нужни са специализирани учреждения. Едно такова обаче не може да обхване всичко. Важен аспект на учрежденията е независимостта им. Тук опираме до способността на обществото да им вярва. Това е важно за институциите, но и за разследващите органи. Ако хората вярват в тях, самата полиция и разследването ще направят нещо и ще получат добра информация."


Общество, непримиримо срещу корупцията, и стабилни институции, които да я наказват, поиска вицепремиерът Меглена Кунева по време на публичния дебат с участието на Кеслер и обърна специално внимание на подготвеното законодателство за борба срещу корупцията в България. Кунева заяви, че никога не е имала намерение "да воюва с парламентарно представените парти за антикорупционния закон".


"За съжаление предложеният от Министерския съвет законопроект беше отхвърлен от Народното събрание. Обществото има право да знае тази информация за хората, които управляват", заяви Кунева и изрази очаквания, че отхвърлянето ще бъде негативно отразено в следващия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.


Меглена Кунева има намерение да внесе отново законопроекта в Министерския съвет и в парламента, като след изборите бъдат проведени консултации в парламентарно представените партии, стана ясно още по време на дискусията.


Джовани Кеслер се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, като двамата постигнаха съгласие, че задълбочаването на оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на ЕС е в общ интерес. Разговорите за това сътрудничество ще се провеждат на експертно ниво, предаде Министерският съвет.
ОЛАФ до момента е провела общо 10 мисии и проверки на място в България, напомня правителствената пресслужба.