Хенриете Рекер спечели кметския пост, макар от болничната стая

Свят

19-10-2015, 13:56

Снимка:

bg.time.mk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Тя ще е първата жена на този пост в Кьолн

Ранената тежко с нож от крайнодесен нападател кандидатка за кмет на Кьолн Хенриете Рекер спечели убедително местните избори в неделя, макар и да е в интензивното отделение на болница. 57-годишната независима кандидатка бе атакувана в събота, ден преди провеждането на вота. Въпреки това изборите се състояха и тя участва в тях.


Хенриете Рекер спечели 52,66% от гласовете на съгражданите си и ще бъде първата жена кмет в историята на Кьолн. Тя също така ще е и първият независим кандидат на този пост, макар че бе подкрепена от ХДС, СвДП и Зелената партия. Към тези два рекорда се прибави и трети, макар и трагичен – това е първият кандидат в Германия, който печели избори от интензивното отделение на болница след атентат срещу него.


Много политици осъдиха атаката срещу Хенриете Рекер и обвиниха за това движението ПЕГИДА, което е подготвило психологически почвата за атаки на базата на омраза към чужденците чрез постоянните си маршове, насочени срещу идването на хора от чужди, предимно мюсюлмански държави в Германия.


Първоначално се смяташе, че 44-годишният нападател е психически болен. По-късно се установи, че той е действал от шовинистични мотиви. Рекер е заета в няколко каузи за приютяване на бежанци в Кьолн и това явно е предизвикало атентатора. Атаката стана на съботен пазар в Кьолн по време на заключителната част на предизобраната кампания на Рекер. Животът й е извън опасност. Ранен е и неин сътрудник, който също е в болница.