Бойко Борисов даде показания по две съдебни дела

Крими

19-10-2015, 13:24

Снимка:

offnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Свидетелства за фалшив подпис и по сигнал на "Протестна мрежа"

Ако искат да ме оставят в историята, за това че съм казал, че не трябва да се свалят руски военно-транспортни самолети, ако прелетят над нас, да ме вкарат в затвора. Така премиерът Бойко Борисов коментира разпита си в прокуратурата по повод сигнала на "Протестна мрежа", че е разпространил държавна тайна като е казал, че е пуснал руски самолети да минат през нашето въздушно пространство. Борисов бе категоричен, че самолетът не е минал през България, а това било провокация, предаде "24 часа".


"Прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя", коментира той разпита си. Борисов бе категоричен, че действията им са били законни и с тях са предотвратили преминаването на такива самолети. Това не е никаква държавна тайна, защото всеки ден го пишете по вестниците и го казвате по радиата, каза на журналистите, Борисов.


"Предизборната кампания е вяла и непрекъснато ме канят да се включа в нея", коментира премиерът. На въпрос като че ли само ГЕРБ, ДПС и РБ участват в предизборната кампания Борисов отговори: "Какво да направя? Да дам хора на БСП ли?".


По-рано днес премиерът даде показания пред съда и по дело за фалшифициране на негов подпис, докато беше кмет на София. Аферата стана известна като "Златното пате".

Разследването започна през 2008 г., когато той сигнализира тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, че фалшифицираният му подпис стои под договор за продажба на 14 декара общинска земя в район "Триадица". Имотът е трябвало да стане собственост на бизнесмена Петър Драшков, брат на бившия шеф на Националната служба за сигурност Иван Драшков.


Борисов се яви пред съда сутринта за около 10 минути, съобщи медиапул.бг. Той погледна приложения в папките по делото подпис и декларира, че не е неговият. След това бързо и без коментар напусна сградата на Районния съд. Минути след това пристигна в Съдебната палата, където даде показания по сигнала на "Протестна мрежа" във връзка с прелитането на руски самолети на територията на страната.

 

Премиерът Бойко Борисов даде показания в Районния съд София по дело за документална измама, в която през 2008 г., докато е бил кмет, е бил придобит апетитен терен в столицата.

Аферата, известна като "Златното пате", гръмна през 2008 г. По делото подсъдим бе Петър Драшков, брат на бившия зам шеф на ДАНС Иван Драшков, но обвиненията срещу него бяха свалени и той вече е само свидетел. "Подписите под двата документа не са мои", каза Борисов пред съда. И отрече да познава подсъдимите. Освен това двата подписа под документите, с които били придобити незаконно двата терена в София, били различни.

По делото са подсъдими Ивалина Трифонова, която се представила на Петър Драшков като служител на общината, както и бившата служителка в Службата по вписванията Даниела Малинова. След придобиването на терена на фирма на ПД той е продал на бившия депутат Емил Димитров.